• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Circontainer: maakt scheiden van bouwafvalstromen bij renovatie kinderspel

15 december 2022 at 9:28pm

GMF stapt in een nieuw project, circontainer, waarbij onderzocht wordt op welke manier afvalstromen bij kleinere werven optimaal gescheiden kunnen worden. Bedoeling is om een container te ontwerpen die toelaat om op een plaatsefficiënte manier verschillende afvalstromen uit een kleine/particuliere verbouwing te scheiden.

De provincie Oost-Vlaanderen keurde het circulaire ketenproject goed. We gaan vanaf 2023op zoek naar een betere manier om de teruggaande logistiek/reversed logistics van gesloopte bouwmaterialen te organiseren. “vandaag wordt bouwafval maar heel beperkt gescheiden op bouwwerven. Vooral op kleinere werven met plaatstekort is er weinig afvalscheiding”, vertelt initiatiefnemer Kris Blykers. “We hebben in de toekomst meer en meer gedemonteerde / gesloopte bouwmaterialen opnieuw nodig als grondstof voor nieuwe bouwmaterialen; the first mile is hier cruciaal.”

Het projectteam bestaat uit 3 complementaire partijen. Blieberg, Material Mastery en Gents Milieufront

over Blieberg A.C.E.

BLIEBERG architects of a circular economy is een netwerk van ingenieurs, architecten en researchers. Ze helpen klanten hun circulaire opportuniteiten te vinden. Ze doen dit zowel in de ontwerp- en design- wereld als in de bouwsector, maar ook in een breder veld, van eco-product-design tot stedenbouw en system design. Hun klanten zijn bouwbedrijven, ontwikkelaars en investeerders, fabrikanten, architectenbureaus, overheid,… Ze zijn met geen van allen gelieerd, maar opereren hier volledig onafhankelijk van. In contact te staan met al deze spelers, en bruggen te bouwen tussen hen, is één van hun sterktes.

over Material Mastery

Het Gentse advies- en ontwerpbureau Material Mastery helpt de circulaire transitie te versnellen bij hun klanten. Door op strategische en operationeel vlak op zoek te gaan naar nieuwe opportuniteiten en oplossingen maken ze bedrijven future proof. Hun expertise gaat van materiaalkunde over industrieel ontwerp en productie tot aan vermarkting van het aanbod. Door hun ervaring met producenten van bouwmaterialen hebben ze een grote kennis van de architectenwereld. Deze kennis is belangrijk bij de ontwikkeling van het aanbod. Verder hebben de consultants een ruime ervaring met strategische beslissingen rond IP-bescherming.

 

Circontainer, een project gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X