• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Ontmoet… Lily

13 april 2021 at 6:18pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer gaan we op bezoek bij Lily Meersschout, trotse uitbaatster van frituur Lily aan de Vlaamsekaai. Ze voert actief strijd tegen plasticverbruik.

‘Op mijn zestiende nam ik de frituur over van mijn moeder. Toen werd er in de media met geen woord gerept over plasticverbruik en afvalvermindering. In mijn opvoeding kreeg ik echter mee om verspilling te vermijden en zoveel mogelijk te hergebruiken.

Plastic zakjes koop ik nooit: mijn moeder en ik gebruikten altijd tweedehandszakjes, die je toen toch overal kreeg. Bij mij ook geen saus in een apart potje: saus hoort op de frietjes! Daarnaast moedig ik mijn klanten aan om hun eigen potjes mee te brengen en geef ik niet automatisch een plastic vork mee. 

Ik vrees dat het moeilijk wordt om collega-frituren mee te krijgen: ik gebruik alternatieven voor plastic zoals kartonnen bakjes en houten prikkers, maar die kosten aanzienlijk meer. Daarnaast krijg ik producten van leveranciers die alsmaar meer verpakking bevatten. Dan vraag ik mij af: “Hoe kan dat nog in deze tijden?”.’

pixabay jasmin sessler

In je eentje een gedragswijziging bekomen is niet vanzelfsprekend. Gelukkig werd een aantal jaar geleden de campagne “Mei Plasticvrij” op poten gezet. Ik ben meteen op de kar gesprongen en probeerde mijn klanten bewust te maken. Mede dankzij de toegenomen media-aandacht voor plasticverbruik zijn de klanten zeer ontvankelijk voor deze boodschap. Ik vind het leuk om het er met alle klanten over te hebben en hen aan het denken te zetten. 

Dit artikel werd geschreven door Janne Delagrange voor Frontaal (editie winter 2020), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Shauni Celis, pixabay Jasmin_Sessler (bestek)

 
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X