• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Ontmoet… Maarten en Griet

2 september 2021 at 6:22pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer aan de beurt: Maarten en Griet, een Gents gezin op zoek naar een groenere voetafdruk.

Mede door de klimaatjongeren en hun dochter namen Griet en Maarten hun eigen leven onder de loep. Ze werden veganist, deden de auto weg, legden een biodivers gevel- en stadstuintje aan en gingen zelfs bijstuderen. Milieuwetenschappen voor Maarten, urban farming voor Griet. De stappen die dit koppel de voorbije jaren zette, zijn best een pluimpje waard. Toch zien zij het zo niet. “We zijn op zoek, met vallen en opstaan. Het gaat stukje bij beetje.” Maarten beaamt dat: “Vegan eten bijvoorbeeld ging heel geleidelijk. Had je ons zes jaar geleden gezegd dat we nu veganist zouden zijn, we hadden je niet geloofd.” 

“Ik al zeker niet. Ik was dol op vlees!” grinnikt Griet. “We werden veganist voor het klimaat en onze gezondheid. Dierenwelzijn stond toen niet op de eerste plaats. Door vegan te eten, is dat echter wel iets waar we nu meer bij stilstaan: welke gevolgen heeft ons gedrag voor onszelf en de andere soorten?”

“Het is een heus leerproces. De informatiestroom kan heel overweldigend zijn en als individu weet je niet altijd waar beginnen of wat nu precies de beste keuze is. Toch loont het de moeite om je erin te verdiepen.”

“Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de bedrijven en de overheid, zeker wat betreft sociale rechtvaardigheid. Maar we geloven ook dat je als burger dat beleid een stukje mee inspireert. Er wordt vaak met vingers gewezen, maar daar schiet je niets mee op. Als iedereen meedoet, kunnen we samen iets groots bereiken. Ieder moet voor zichzelf bepalen wat dat is, wat haalbaar is. Mildheid voor onszelf en anderen is zo belangrijk.”

Dit artikel werd geschreven door Anke De Sagher voor Frontaal (editie zomer 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto : Shauni Celis

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X