• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Vrijwilliger: Griet

27 juni 2021 at 5:43pm

Elk nieuw GMF-lid krijgt een welkomstbrief toegestuurd. Per post of door vrijwilliger Griet Geysels persoonlijk in je bus gedropt. Ze vindt het een uitstekende manier om Gent te leren kennen. Voor ons een goede reden om Griet zelf wat beter te leren kennen.

Griet: Het GMF-secretariaat stuurt me wekelijks een lijst door met nieuwe leden. Ik verstuur dan een infopakket met daarin een welkomstbrief, een bonnenblad, de lidkaart, stickers en een klimaataffiche. Ik ben oorspronkelijk niet van Gent, dankzij dat lijstje leer ik de straten van Gent kennen. We hebben natuurlijk leden tot ver buiten Gent, maar als het in de stad is spring ik met de brieven op de fiets. Het is echt een verrijking. Ik weet nu dat de Ottergemsesteenweg een lange straat is!

Woon je nog niet lang in Gent?
Toch wel, ik ben ooit getrouwd in Gent in 1979. Ik heb 3 jaar in Sint-Job-in-’t-Goor lesgegeven, daarna in Gentbrugge, telkens in het Buitengewoon Onderwijs bij de Broeders van Liefde. Dat ik de stad niet echt kende was mijn eigen schuld. Ik deed alles met de auto, het was een automatisme. Ik kan me ook niet oriënteren, ik ben er zeker van dat ik een van de eerste GPS-gebruikers in België was. Toen ik rugproblemen kreeg, kon ik mijn auto veel minder gebruiken. Ik ben overgestapt op Cambio en beginnen fietsen. Op de fiets leer je de straten van een stad pas echt kennen. Soms rij ik nog verloren, of ik probeer eens een nieuwe weg uit.

Ben je al lang lid?
Helemaal niet, sinds mei of juni vorig jaar. Ik ben nog maar pas gepensioneerd, daarvoor stak ik al mijn tijd in mijn werk. Ik kende GMF niet. Op één of ander standje op het Bijlokeplein zijn we in contact gekomen. Ik ben onmiddellijk lid en ook vrijwilliger geworden, zo ben ik wel. Ik heb me ook laten inschrijven voor een geveltuin. Er is een tegel uitgehaald aan mijn garage voor wat groen. Ik zit nu bij de beleidswerkgroep, omdat ik eerst niet goed wist welke werkgroep te kiezen. Ik wil niet vastgeprikt worden op een vaste dag in de week, ik werk mee aan de activiteiten die me liggen. Het GMF helpen verhuizen bijvoorbeeld. Deze zomer hielp ik mee met het project in Wondelgem om regenputten te vullen met opgepompt grondwater van een bouwwerf. Ik dacht: Wondelgem, waar ligt dat? Maar het was echt de max! Ik fietste voorop naar de adressen die water besteld hadden om te zorgen dat alles klaar was tegen dat de tractor met de watertank aankwam. Tijdens zo’n project leer ik veel bij. Blijkbaar bemalen we in België bij bouwprojecten meer dan nodig is. GMF is goed georganiseerd en heeft goede contacten. Ze weten de personen met de juiste achtergrondkennis aan te trekken. En dan heb ik het niet over mezelf!

Is de ervaring uit het onderwijs bruikbaar?
Ik heb veel ervaring opgedaan op CM-kampen, ik gaf daar cursussen om jongeren en volwassenen op te leiden tot monitor en berginstructeur. Met een aantal collega’s schreven we een boekje om monitoren te inspireren voor wandeltochten in de natuur. Toen ik lesgaf aan dove leerlingen in het Buitengewoon Secundair Onderwijs, schreef ik ook trainingsprogramma’s en gaf ik vorming voor ‘Leefsleutels’. Dat is een preventieprogramma waarbij leerlingen bewuste levenskeuzes leren maken. Intussen werd ik ook gevraagd om de coördinatie van de GON-begeleiding op te nemen, een vorm van Geïntegreerd ONderwijs. Dat groeide uit tot een GON-dienst waarbij zo’n 560 jongeren en studenten met beperking in het reguliere secundair en hoger onderwijs les volgen. Daarbij coördineerde ik een 70-tal leerkrachten verspreid over de provincie. Ik ben iemand die oplossingen zoekt. Ik ben pragmatisch, bij een idee denk ik hoe we dat kunnen uitvoeren en wie daarbij kan helpen. In het appartementsgebouw waar ik woon zit ik bijvoorbeeld mee in de raad van mede-eigenaars. Zo heb ik de bewoners kunnen overhalen om deel te nemen aan de groepsaankoop van een regenwaterton via GMF voor het gemeenschappelijke binnentuintje.

Na je loopbaan doe je het niet echt kalmer aan
Ik zit volop in het vrijwilligerswerk. Zo help ik ook bij Neos, een vereniging voor ondernemende senioren. Bij Kind en Gezin ga ik voor Wiegwijs kindjes meten en wegen. Van april tot november begeleid ik vakanties voor mensen met een beperking. Toch ben ik wel wat kieskeurig bij de projecten waaraan ik meehelp, dat komt omdat ik vaak geen tijd heb. Ik heb het altijd druk gehad, dat is mijn leven. Tijdens mijn loopbaan had ik soms de indruk dat ik geleefd werd, maar nu maak ik mijn eigen keuzes.

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Karel Lauwers voor Frontaal (editie lente 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Shauni Celis

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X