• Wij zijn GMF

    Lieve, vrijwilliger beleidswerkgroep

    Samen gaan we voor beter

Frigoslag: GMF wil oude koelkasten en diepvriezers vervangen

2 maart 2017 at 8:00am

GMF lanceert de campagne ‘Frigoslag’ om oude koelkasten en diepvriezers vervangen. Dat doen we in samenwerking met buurtcomité Ekkergem en vzw de Papegay.

Elektriciteit werd afgelopen jaar alsmaar duurder en het ziet er niet naar uit dat de elektriciteitsprijs snel zal zakken… integendeel. Zuinig omgaan met energie wordt dus steeds belangrijker: niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Koelen en vriezen vormen een belangrijk onderdeel van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik.

Vooral een oude koelkast en diepvriezer vreten energie: ze draaien dag en nacht en zijn een ramp voor je elektriciteitsfactuur. Als je koelkast ouder is dan tien jaar, kan er zeker bespaard worden. Oude koelkasten verbruiken tot 100 euro aan elektriciteit per jaar. Een nieuw en energiezuinig model doet het met 75 procent minder, een fikse besparing!

Frigoslag komt gratis je verbruik meten

Met het project Frigoslag hebben buurtcomité Ekkergem, vzw de Papegay en Gents MilieuFront (GMF) de handen in elkaar geslagen. “We hebben een projectvoorstel uitgewerkt voor de stad Gent in het kader van hun projectoproep duurzame wijken”, zegt Ruth Bossier van buurtcomité Ekkergem.

Bedoeling is om in de wijken Ekkergem en Papegaaistraat zoveel mogelijk wijkbewoners te mobiliseren om mee te doen aan Frigoslag. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een medewerker van GMF over de vloer om te bekijken wat mogelijk is. We meten het verbruik van je koelkast en diepvriezer en berekenen de jaarlijkse kosten. En als de toestellen oud zijn of veel verbruiken? Dan doen we je een voorstel om voordelig te investeren in een nieuwer en energiezuinig model. Dat gebeurt echt op maat van een merk en type dat past én verkrijgbaar is in een winkel bij jou in de buurt.  “We vinden het leuk dat we als buurtcomité onze inwoners mee kunnen sensibiliseren over rationeel energieverbruik. We vinden het trouwens zelf interessant hoe onze frigo en diepvries zal scoren”, zegt Ruth Bossier.

We maken ook een berekening van de ‘terugverdientijd’. Zo kan je zien op hoeveel jaar je investering zichzelf terugbetaalt. Tenslotte krijgen intekenaars ook informatie over andere mogelijkheden dan het vervangen van een koelkast of diepvriezer om energie te besparen.

Kris Erauw van de Papegay ziet in het project dan weer een uitdieping van hun bestaande werking: “Wij zijn als buurtvereniging al langer bezig met energiebesparing. In 2016 organiseerden we nog een samenaankoop voor LED-verlichting die enkele tientallen buurtbewoners deed overschakelen. Het project Frigoslag ligt in het verlengde daarvan.”

Doe mee!

Met het project ‘Frigoslag’ willen we bij minstens 100 gezinnen het verbruik van frigo en diepvries meten. Is je frigo of diepvriezer al verschillende jaren oud? Wil jij ook een gratis een meting van je verbruik? SMS dan frigoslag naar 0486 321 638, of mail naar frigoslag@gentsmilieufront.be

stappen

Frigoslag is een project van buurtcomité Ekkergem, vzw de Papegay en Gents MilieuFront

Frigoslag gaat door met de steun van Gent Klimaatstad.

image004      GMFlogo 1 page 001  rsz 1gevelvlag page 001  Logo Papegay

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X