• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

GMF wil milieuimpact 100 grootste Gentse werkgevers meten

14 september 2018 at 7:27am

Gents MilieuFront heeft op 15 september ‘de 100 grootste werkgevers’ een projectvoorstel ingediend in kader van de oproep van de Vlaamse Overheid voor ‘lokale klimaatprojecten‘. 

Gents MilieuFront wil met dit projectvoorstel een werking op lange termijn uitbouwen naar de 100 grootste werkgevers van Gent toe, dus zowel bedrijven als (overheids)instellingen. We bouwen contacten uit met de bedrijfsleiding, maar ook met de werknemers en hun vertegenwoordigers. We willen een aantal haalbare maatregelen op de agenda zetten bij de doelgroep en daar actief campagne rond voeren. De impact van dit project situeert zich niet zozeer in het vernieuwende van de maatregelen maar wel op de schaal waarop de maatregelen hun uitwerking zullen hebben. Het zijn dus haalbare maatregelen die potentieel impact zullen hebben op vele grote bedrijven en bij uitbreiding op tienduizenden werknemers uit Gent en Oost-Vlaanderen.

Concreet willen we de 100 grootste werkgevers aanspreken en begeleiden om specifieke maatregelen te nemen die hun milieu-impact verkleinen. De maatregelen die we beogen zijn ingrepen die los staan van de core-business of productieproces van het bedrijf, en in principe algemeen toepasbaar zijn, ongeacht de bedrijfstak.

We willen de 100 grootste werkgevers polsen of zij onder andere

  • een fietsvergoeding aanbieden 
  • zonnepanelen plaatsen 
  • gratis openbaar vervoer aanbieden 
  • altijd een vegetarisch alternatief aanbieden
  • hun toiletten aansluiten op regenwater
  • ….

Bedoeling is om de organisaties eerst te vragen naar de huidige toestand. Dan een ranking op te maken van welke bedrijven goed en minder goed scoren. In een volgende fase gaan we door middel van campagnes, communicatie en begeleiding bedrijven die nog beter kunnen doen proberen overtuigen om een volgende stap (op de voorgestelde maatregelen) te nemen richting duurzaamheid. 

Voor dit project werken we samen met Arbeid&Milieu, ACV, ABVV. De stad Gent, Fietsersbond, Ikea Gent en UGent spraken hun steun uit voor dit project. 

Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op met [email protected]

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X