• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Gent schrapt verhardingstaks: GMF en Natuurpunt Gent reageren

4 juli 2022 at 1:52pm

 

Op 29 juni maakte het Gentse stadsbestuur de besparingsplannen bekend. Er komt onder meer een sociale taxshift, met een lagere personenbelasting en een hogere belasting voor grond- en gebouweigenaren. Vreemd genoeg schrapt het bestuur de geplande verhardingstaks, een nochtans bij uitstek sociaal rechtvaardige én ecologisch noodzakelijke maatregel.

Dringend

Gent heeft dringend véél meer ontharding en vergroening nodig. Onze stad kent een bovengemiddeld hoge verhardingsgraad (39.2 procent). Daardoor kreunt Gent onder de hitte en is de stad niet voorbereid op extreme droogte of piekregens (zoals de waterbom die in 2021 de provincie Luik trof).

“We begrijpen dat het stadsbestuur moet besparen, maar de verhardingstaks niet invoeren is een gemiste kans om forse ecologische én sociale stappen voorwaarts te zetten.” – Bouke Billiet, beleidsmedewerker GMF

Bij de heraanleg van het openbaar domein en in schoolomgevingen maakt Stad Gent duidelijk werk van ontharding, maar op privaat domein, zoals in tuinen en bedrijventerreinen, gaat de verharding nog altijd stevig door. Tussen 2012 en 2018 kwam er netto ongeveer 1000 hectare extra verharding bij in Gent.

Ontharden

“De makkelijkste en goedkoopste manier van ontharden is het vermijden van extra verharding.” – Anton Christiaens, vrijwilliger Natuurpunt Gent

Als er toch verharding komt, moet die volgens Natuurpunt Gent en GMF gecompenseerd worden in de buurt. Een verhardingstaks is daarvoor het perfecte instrument. Wie een extra vierkante meter verhardt, betaalt mee om te ontharden en vergroenen. Gezien de sterke Gentse verhardingsgraad, is dubbele compensatie zeker geen overbodige luxe.

Die ontharding kan lokaal gebeuren, want in alle wijken van Gent is er veel overbodige verharding.

Sociaal rechtvaardig

De verhardingstaks past perfect in de sociale taxshift die het Gentse stadsbestuur voor ogen heeft: ontwikkelaars betalen mee aan vergroening waarvan we allemaal profiteren, ook mensen die niet de middelen hebben om te bouwen. 

Gents MilieuFront en Natuurpunt Gent roepen het stadsbestuur daarom op om de verhardingstaks toch te behouden, en zo op een sociaal rechtvaardige manier te zorgen voor een groenere en klimaatrobuuste stad.

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X