• Wij zijn GMF

  Guy, organisator en duizendpoot

  Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

ACTIE: bestel nu jouw GMF-mussenloft! [UITVERKOCHT!]

25 januari 2021 at 9:37am

Bij GMF werken we de laatste jaren steeds meer rond biodiversiteit. We planten bomen en leggen gevel- en voortuinen aan, maar ook de Gentse fauna wordt niet vergeten. In 2020 vroegen we een duurzaam maatwerkbedrijf om 50 mussenloften te maken uit recuperatiehout. Die werden gegraveerd met het GMF-logo en bieden we nu (aan productieprijs) te koop aan! Haal een uniek GMF-collector’s item in huis en help de vogels!

Een mus is een mus is een mus 
Maar de populatie van de kleine zangvogel zit bij ons al jaren in het defensief. De huismus of passer domesticus heeft het normaal gezien best naar zijn zin in onze tuinen en steden, maar enkele factoren zorgen ervoor dat hij het minder goed doet. De omgeving wordt te clean: goed geïsoleerde daken en muren vertonen steeds minder gaten en openingen, en inheemse onkruiden en bloemen komen minder voor in tuinen met een gemillimitreerd gazon. Ruige, verwilderde hoeken verdwijnen uit onze steden, in de plaats komen er vaak kale pleinen en ‘propere’, bijna doodse parken. De afstand tussen verschillende groene elementen in de stad worden zo steeds groter, mussenkolonies komen alsmaar minder met elkaar in contact. Bovendien foerageren mussen graag op de grond en in lage struiken; met steeds minder schuilplaatsen worden ze met dat gedrag een makkelijke prooi voor huiskatten. De mogelijkheid om hun nesten te bouwen op een veilige plek is dus essentieel (info: www.mussenwerkgroep.be).

mussenloft meme 1

Wat kunnen wij doen om de mus te helpen? 
Geveltuintjes aanleggen natuurlijk! Zo voorzien we in meer groene stapstenen én schuilplaatsen voor de vogels. Afhankelijk van de plantenkeuze zorgen ze ook voor voedsel, onder andere door de insecten die ze aantrekken. Je tuin mag je gerust wat losser beheren en de natuur zijn gang laten gaan. Maar wil je nog een stap verder gaan, dan kan je onze stadsmussen vooruit helpen met… een unieke mussenloft!

De GMF-mussenloft = een sociale mussenloft!
Gents MilieuFront vroeg Labeur vzw om enkele mussenlofts te maken, en wel volgens het model dat Vogelbescherming Vlaanderen naar voren schuift als dé ideale broedplaats voor een mus. Deze luxueuze loft heeft een opsplitsing tussen ’terras’ en effectieve broedruimte. Dat laat de vogels toe om de omgeving te overschouwen voor ze hun huisje verlaten. Mannetjes kunnen vanop hun terras al tjilpend vrouwtjesuitnodigen om de nestplaats eens te komen checken.

loft Steven rechts

Eigenschappen van de GMF-mussenloft

 • samengesteld met recuperatiehout door Labeur vzw
 • gemaakt van multiplex, behandeld met een laag olie
 • kastje is makkelijk op te hangen aan de gevel
 • afmetingen: 36,5 cm breed, 20 cm hoog (hoogste kant)
Waar hang je de mussenloft het best op?
 • hang de loft zo hoog mogelijk op (3 meter of hoger), indien mogelijk onder een dakrand of afdak in een hoek van een gebouw (uit de wind)
 • hang je de loft toch op in de wind, dan bij voorkeur in noordoostelijke tot zuidoostelijke richting
 • zorg ervoor dat de mussenloft tussen 10 en 18 u. niet in de volle zon hangt om oververhitting te voorkomen
 • heb je kippen? Hang de loft in de buurt van de kippenren, zo kunnen ze af en toe een graantje meepikken
 • indien mogelijk, voorzie meerdere mussenlofts in elkaars buurt – huismussen broeden het liefst in kolonie
 • mussenlofts hang je het best op op plaatsen waar er al mussen voorkomen. Is dat niet het geval, geen probleem: dan kunnen eventueel andere kleine vogels er hun intrek nemen

loft Steven links

Hoe aankopen?
Bestel jouw mussenloft(s) via het onderstaande formulier, en schrijf daarna het gepaste bedrag over op de GMF-rekening BE19 8939 4405 6912. Na betaling kan je de mussenlofts komen ophalen bij ons op kantoor (adres: Dampoortstraat 81, 9000 Gent). ** Bestellen niet meer mogelijk, de mussenlofts zijn allemaal de deur uit! **

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X