• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

ACTIE: bestel nu jouw GMF-insectenhotel! [UITVERKOCHT]

15 maart 2021 at 7:26am

Het is je vast al opgevallen: bij GMF werken we steeds meer rond biodiversiteit in de stad. We planten bomen en leggen gevel- en voortuinen aan, maar ook de Gentse fauna wordt niet vergeten. Na onze succesvolle mussenloft-actie eerder dit jaar maken we bij de start van de lente werk van… een uniek GMF-insectenhotel!

Hoe kunnen wij insecten in de stad helpen? 
Ook in de stad kan je best heel wat doen om insecten een duwtje in de rug te geven: zorg voor groen en bloemetjes in de tuin en op de vensterbank, en gebruik geen pesticiden. Geen tuin in de stad? Leg een geveltuintje aan, dat kan bijna overal! Daarmee voorzie je in voeding én schuilplaatsen voor de kleinste beestjes. Afhankelijk van de plantenkeuze trek je verschillende soorten insecten aan. Je tuin mag je gerust wat losser beheren en zo de natuur zijn gang laten gaan. Wil je nog een stap verder gaan, dan kan je onze zoemende en kruipende vrienden ook helpen met een luxueus GMF-insectenhotel!

Waarom?
Insecten zijn nuttige en leuke helpers in jou tuin. Bezige bijen, hommels en fladderende vlinders zorgen voor bestuiving, lieveheersbeestjes en gaasvliegen beschermen de planten door bladluizen te eten. Door een insectenhotel in jouw tuin te installeren bied je ze een thuis aan waar ze kunnen schuilen bij slecht weer, eitjes leggen en zelfs overwinteren. Een insectenhotel zorgt dus niet alleen voor een zoemende sfeer en een zomers gevoel, maar stimuleert ook aanzienlijk de biodiversiteit in jouw tuin en de brede omgeving.

3 op elkaar 1

Gevulde (uitverkocht) en niet-gevulde hotels
In 2020 vroegen we een duurzaam maatwerkbedrijf om 50 insectenhotels te maken uit recuperatiehout. 30 stuks werden dit voorjaar door GMF-vrijwilligers gevuld met bouw- en woonmaterialen waar bijen en insecten dol op zijn, 20 kasten bleven ‘casco’ en zijn nog in te richten naar de smaak van de nieuwe eigenaar. Onze voorgevulde exemplaren zijn ondertussen uitverkocht, maar je kan nog een niet-gevuld hotel aankopen! Een niet-gevuld hotel kost 20 euro (15 euro voor GMF-leden). Zelf jouw hotel inrichten is origineel en leerrijk en een bijzonder leuke activiteit om samen met je kleinste ontdekkers te doen!

Hotel GMF – sociaal en duurzaam
Labeur vzw creëerde de ruwbouw van 50 heuse insectenhotels: een houten vierkant met 5 verschillende vakken om zo tot 5 verschillende soorten gasten te herbergen. De afmetingen van de kast zijn 40 cm lang, 40 cm breed en 17,5 cm diep. De kasten zijn samengesteld uit recuperatiehout, gemaakt van multiplex en behandeld met een laag olie. De kastjes zijn eenvoudig op te hangen aan een muur; niet-gevuld wegen ze ongeveer 1,5 kg, gevuld reken je best op zo’n 4 kg.

Waar hang je het insectenhotel het best op?
Een insectenkast hoef je niet erg hoog te hangen, maar wel minimaal op kniehoogte. Qua oriëntatie zit het hotel het best op het zuiden, idealiter op een plek waar regen en wind er weinig invloed op hebben. Denk goed na over waar je de kast zal plaatsen en laat ze daar vervolgens langdurig staan. Door de kast te verplaatsen zou je de inwonende beestjes onnodig vroeg wakker maken of verstoren.

gestapelde insectenhotels

Welke materialen voor welke diertjes?
Met denappels in je hotel bied je lieveheersbeestjes en oorwormen een schitterende schuilplaats aan, al houden die laatste ook wel van de combinatie stro en terracotta potjes. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn verder ook dol op houtsnippers en schors. Voorzie je in je hotel bamboe, riet en houtblokken, dan moeten solitaire bijen, metselbijen en graafwespen niet meer zelf speciaal naar de Gamma of Brico! Hier lees je nog meer tips over hoe je jouw hotel kan opvullen en inrichten.

Hoe aankopen?
Bestel jouw insectenhotel(s) via het onderstaande formulier, en schrijf daarna het gepaste bedrag over op de GMF-rekening BE19 8939 4405 6912. Na betaling kan je de lege insectenhotels komen ophalen bij ons op kantoor (adres: Dampoortstraat 81, 9000 Gent); de gevulde hotels kan je na afspraak oppikken in hartje Brugse Poort. ** Bestellen niet meer mogelijk, de mussenlofts zijn allemaal de deur uit! **

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X