• Wij zijn GMF

    Pieter, voorzitter en duizendpoot

    Via GMF kan ik in Gent een lokaal antwoord geven aan een wereldwijde uitdaging.

Gentenaars adopteren een eik voor 100 jaar dankzij Gents MilieuFront

3 februari 2021 at 12:43pm

Gisteren adopteerden 2 Gentenaars een ‘eyk’ in hun tuin. Een schenking van Gents MilieuFront ter ere van het Van Eyck-jaar (wat door corona ook verlengd is tot juni 2021) en de Gentse biodiversiteit. De ‘adoptie-ouders’ moesten wel beloven hun eik de komende 100 jaar te laten staan en zo écht bij te dragen aan een groener Gent en meer zuivere lucht. 

Hoe het begon
Gent is de stad waar de gebroeders Van Eyck hun wereldberoemde meesterwerk schilderden en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. 2020 zou een feestjaar vol evenementen en activiteiten worden om Van Eyck en het Lam Gods te vieren. Als Gentse milieuorganisatie wou GMF het Van Eyck-jaar niet zonder boe of ba voorbij laten gaan. Als eerbetoon aan onze grote schilders, vergroent GMF de stad met 2 majestueuze eikenbomen in wording. Grote stadsbomen zijn immers uitstekende filters voor stedelijke luchtvervuiling en fijnstof.

Gezocht en gevonden: 2 grote tuinen in Groot-Gent
Naar aanleiding van de oproep in het najaar van 2020 – kreeg GMF enkele kandidaten binnen. Filip en Els uit Gentbrugge en Mattias uit Mariakerke zagen een plaats in hun tuin voor de ‘eyck’. Een eik kan immers tot 30 m hoog en 15 à 20 m breed worden. Bovendien gedijt hij het best met veel licht. De eiken worden geadopteerd aan 3m hoogte en 10-12cm breedte. “Als nieuwe Mariakerkenaars met een mooie tuin vonden we het een prachtig idee om op die manier ook bij te dragen aan meer biodiversiteit in Gent”, aldus Mattias.

Adoptie voor meer biodiversiteit
De tuineigenaars of in dit geval ook ‘adoptie’ouders gaan een concreet engagement aan: de adoptie is voor het leven. Met een handtekening op symbolische adoptiepapieren beloven ze deze boom voor de komende 100 jaar te laten staan. Bomen zijn zo belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Een boom kan tot 150 kg CO per jaar absorberen en levert voedsel en bescherming voor planten en dieren, en verbeteren de biodiversiteit in het stedelijk gebied. Eenmaal deze eik volwassen zal zijn, zal hij ook waterafvoer reguleren en de waterkwaliteit verbeteren. Kortom WELKOM EYK! 

 {gallery}Van Eyck{/gallery}
Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X