• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Adopteer een eik

2 november 2020 at 10:34am

Ter ere van Van Eyck-jaar 2020

 Gent is de stad waar de gebroeders Van Eyck hun wereldberoemde meesterwerk schilderden en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. De stad viert Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Gents MilieuFront viert mee en schenkt negen ‘eycken’ aan Gentenaars met een voldoende grote tuin. 

Als Gentse milieuorganisatie wil GMF het Van Eyck-jaar niet zonder boe of ba voorbij laten gaan. Als eerbetoon aan onze grote schilders, vergroenen we de stad met negen majestueuze eikenbomen. Daarvoor zijn we op zoek naar grote tuinen en geëngageerde adoptieouders.

Gezocht: grote tuin in Groot-Gent
GMF wil een eik planten in negen tuinen in ons werkingsgebied. We zoeken dus niet enkel tuinen in 9000 Gent maar ook in de deelgemeenten en in Destelbergen, Merelbeke en Evergem! Een eik kan tot 30 m hoog en 15 à 20 m breed worden. Bovendien gedijt hij het best met veel licht. We zoeken daarom tuinen waar de jonge eiken tot hun volle glorie kunnen groeien en er dus een groeiruimte van 20 meter diameter beschikbaar is.

Adoptie
Naast een tuin vragen we van de tuineigenaars of de ‘adoptieouders’ in dit geval ook een concreet engagement. We geven natuurlijk niet zomaar een eik cadeau voor je tuin – we willen echt dat deze bomen de komende eeuwen zuurstof geven aan Gent. Jouw adoptie is dus echt ‘voor het leven’. Je zet jouw handtekening op symbolische adoptiepapieren waarbij je belooft deze boom voor de komende 100 jaar te laten staan. 

Bodem
Welke soort eik je krijgt, hangt af van de grond. De zomereik staat graag in een vochtige bodem, de wintereik liever droog. Weet je wat voor bodem je in jouw tuin hebt, geef ons die info dan zeker mee. Is dit voor jou Chinees? Dan bekijken we jouw geval apart zodat we zeker voor de juiste boom op de juiste grond kiezen.

Stel je kandidaat voor adoptie
Stuur een foto van je tuin met je gegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘Van Eyck’ en wie weet wordt jij wel de toekomstige eigenaar van één van de negen ‘eycken’? 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X