• Wij zijn GMF

    Pieter, voorzitter en duizendpoot

    Via GMF kan ik in Gent een lokaal antwoord geven aan een wereldwijde uitdaging.

Ontharden in de Désiré Toeffaertstraat

30 maart 2019 at 4:00pm

Bewoners van de Désiré Toeffaertstraat in Gentbrugge hebben samen met vrijwilligers Gents MilieuFront (GMF) de handen uit de mouwen gestoken om een aanzienlijk deel van hun straat te ‘ontharden’. Vrij vertaald betekent dat: stenen weghalen om plaats te maken voor groen en een waterdoorlatende bodem. ‘Harde’ ondergrond als steen en zand ruimden afgelopen weekend de weg voor maar liefst 11 voor- en geveltuintjes, in totaal goed voor zo’n 80 m² ontharde ruimte. Het laatste weekend van maart werd met man en macht de harde ondergrond weggenomen en verse compost aangevoerd, de week erop worden vervolgens alle tuintjes collectief beplant met vers groen.

Waterinfiltratie

Het project van GMF en de bewoners van de Désiré Toeffaertstraat haalde al eerder het nieuws toen het half maart werd uitgeroepen als een van de winnaars van Operatie Perforatie. Die prijs, uitgereikt door Aquafin en Infopunt Publieke Ruimte, beloont initiatieven die overbodige stukken verharde oppervlakte weghalen om plaats te maken voor water en groen. Waar regenwater de bodem kan insijpelen, wordt de grondwatertafel aangevuld en is er veel minder kans op wateroverlast na hevige regenval.

 kindjes resized

‘Zacht’ alternatief

De ontharding en ingroening van de Désiré Toeffaertstraat kwam er op initiatief van GMF. Tijdens de zomer van 2018 door informeerde GMF de bewoners over alternatieven voor de verharding voor hun deur. Sommigen waren aangenaam verrast toen ze hoorden dat de rooilijn (de scheidingslijn tussen openbaar en privé domein) zich op 2,5 meter van hun voorgevel bevond. Allen werden geïnspireerd en aangespoord om de bestaande egale betegeling voor hun huis te ontharden en te vervangen door voor- en geveltuinen. Uiteindelijk tekenden 13 gezinnen in op het project, en kon het dromen van een voor- of geveltuin beginnen.

tegels resized 100

Gebundelde krachten

Om hen daarbij te helpen nam GMF een professionele eco-tuinarchitecte onder de arm. Tijdens verschillende speeddates kregen de bewoners een schat aan informatie en inspiratie mee, samen met de architecte kwamen ze zo stap voor stap dichter bij hun droomtuin. Ook Stad Gent was van bij de start sterk geïnteresseerd in de ontwikkelingen van het project, en stelde onderweg hun advies en logistieke ondersteuning ter beschikking. Want de Désiré Toeffaertstraat zou zo maar eens een pilootproject kunnen zijn, dat in de toekomst stadsbreed wordt uitgedragen!

bram

Verkoeling en biodiversiteit

De gloednieuwe tuinen zijn niet alleen gunstig voor regenwater dat nu opnieuw zijn weg naar de bodem vindt. Minder verharding betekent ook dat het hitte-eilandeffect in de straat wordt teruggedrongen, en bovendien zorgt het nieuwe groen voor een extra afkoelend effect. Meer tuinen en groen komen ook de biodiversiteit in de straat ten goede: daar speelt de helft van de nieuwe tuineigenaars alvast op in door nestkasten en insectenhotels aan hun gevel aan te brengen.

gmf 100

Gezelligheid en sociaal contact

Maar minstens even belangrijk voor de bewoners van de Désiré Toeffaertstraat zijn de andere gunstige effecten: meer tuintjes aan de straatkant zorgen voor extra gezelligheid en sociaal contact onder de buren. “De sfeer in onze straat was al heel goed, maar dat wordt nu gegarandeerd nóg beter!”, lachen de buren tijdens een lunchmoment tussen de werken door. “Wij zijn trots dat wij de eerste Gentse straat zijn die samen de spade in de grond steekt om onze straat groener, gezelliger en mooier te maken.”

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X