• Wij zijn GMF

    Wieske, helpt bij Frontaalverzending

    Ik vrijwillig met plezier voor GMF, lieve mensen en voor Gent.

Gent krijgt een stadsbosje in het Lousbergspark!

21 februari 2024 at 5:36pm

Op 23 en 24 februari steken de kinderen en de buurtbewoners van de Macharius-Heirniswijk in Gent de handen uit de mouwen om een stadsbosje aan te planten in het Lousbergspark. Het bosje krijgt de toepasselijke naam: de Lousbroes. In de Lousbroes worden op een oppervlakte van 290 m2 maar liefst 870 inlandse bomen en struiken en 67 fruitstruiken geplant.

Hoe kwam het tot stand? 

Dit bosje komt er op initiatief van Mach-H, een vzw die met steun van het wijkbudget van de stad Gent o.a. werkt aan vergroening en verbinding in de Macharius-Heirniswijk. Voor dit initiatief werken ze samen met stad Gent, Urban Forests, GMF vzw, Goodplanet vzw en Het Klaverblad.

“Het bosje is er voor en door de buurt.” benadrukken de vrijwilligers van Mach-H. Het zijn dan ook de buurtbewoners die in 2023 tijdens een participatief overleg samen met Mach-H beslisten dat ze een stiltebosje wensten met centraal een open plek met zitbanken om tot rust te komen. Daarnaast wilden ze ook letterlijk vruchten kunnen plukken van het bosje. Dus komt rondom het bosje een sneukelhaag met 67 fruitstruiken waar iedereen kan en mag van snoepen. (zie plan onderaan)

Waarom een stadsbosje? Waarom de Miyawaki methode?

Dit stadsbosje wordt aangeplant volgens de Miyawaki methode. Herman van Urban Forests verklaart wat dit inhoudt:  “Bij deze methode worden 3 jonge boompjes per vierkante meter geplant met in dit geval 23 verschillende inheemse soorten. Hierdoor zullen de planten de eerste jaren veel sneller groeien en ontstaat op 2 à 3 jaar tijd een dicht meerlagig groen bos waar geen onderhoud meer nodig is.”

“Deze methode heeft bovendien tal van voordelen voor mens én natuur. “En dat is een win-win waar we naar streven”, zegt vrijwilliger bij het Gents MilieuFront Nathan De Baets. “Stadsbosjes bieden verkoeling tijdens hittegolven, reduceren geluidsoverlast, verwijderen toxische fijne deeltjes en nemen CO2 op. Ook voor de dieren zijn ze een zegen: we mogen hier veel meer diersoorten, waaronder vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren, verwachten in vergelijking met een traditioneel stedelijk bosje”.

Wie helpt bij het planten en het onderhoud?

De kinderen van het derde en vierde leerjaar van Basisschool Het Klaverblad steken vrijdag 23 februari als eerste de schop in de grond. Zij planten een 70-tal boompjes. Daar blijft het voor hen niet bij. De kinderen volgen een educatief traject dat uitgestippeld werd door GoodPlanet vzw, met steun van de Colruyt Group. “De leerlingen worden opgeleid tot echte Tiny Forests Rangers. In de toekomst zullen zij in de buitenklas bij het bosje over de natuur leren en zullen zij ook een stukje van het onderhoud op zich nemen.” verklaart Fana Michilsens van GoodPlanet. 

Zaterdag 24 februari is het de beurt aan de wijkbewoners, andere Gentenaars en sympathisanten. Zij zullen de resterende 800 bomen en struiken aanplanten. Aangezien dit een ideale gelegenheid is om verbinding in de buurt te creëren, wordt er een hapje en een drankje voorzien voor alle vrijwilligers.

En het stopt niet bij deze plantdagen. De wijkbewoners en kinderen engageren zich immers om 3 jaar voor het bosje te zorgen. Ze zullen wieden, afval rapen en wanneer nodig het bosje water geven.

Betrokken organisaties

Dit bosje komt er op initiatief van Mach-H vzw, die dankzij het wijkbudget van Stad Gent werkt aan o.a. vergroening en verbinding in de buurt. 

Zij werken hiervoor samen met:

  • Urban Forests, een organisatie gespecialiseerd in het  bedenken, ontwerpen en aanleggen van stadsbossen volgens de Miyawaki methode
  • Stad Gent, Groendienst en Dienst Ontmoeten en Verbinden
  • Gents Milieufront vzw, die hun expertise met andere stadsbosjes deelde en vrijwilligers optrommelt voor de plantdag op zaterdag  
  • GoodPlanet vzw, die mee het educatief traject met de school vorm geeft dankzij de steun van Colruyt Group
  • Basisschool Het Klaverblad, die zich engageert om het bosje als educatieve meerwaarde te integreren in de lessen

Planning: 

Vrijdag 23 februari: 

  • 10:00-12:00 Leerlingen van 3e-4e leerjaar van Basisschool Het Klaverblad planten een 70-tal bomen/struiken 

Zaterdag 24 februari:

  • 10:30-10:45: Persmoment: kort woordje door organisatoren en schepen Astrid De Bruyckere
  • 10:00-17:00 aanplanting bosje door vrijwilligers, tussendoor versnaperingen

 

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X