• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

Ook in Gent vragen 100 klimaatadvocaten aandacht voor de Klimaatzaak!

12 maart 2021 at 10:08am

Vandaag werd centrum Gent om 15.15u opgeschrikt door 100 klimaatadvocaten die – op afstand – 1 minuut stilte hielden onder de stadshal, na de aftrap door klimaatambassadeur Nic Balthazar. Deze actie gebeurde op exact hetzelfde moment in 100 verschillende steden en gemeenten. In Gent sloegen hiervoor bezorgde burgers, Greenpeace Gent, XR Gent, LEF en Gents MilieuFront de handen in elkaar. Gent was ook de plaats waar de nationale #klimaatadvocaat-clip werd opgestart onder regie van Nic Balthazar.

Op straat voor het klimaat ondanks corona

Het was hartverwarmend, ook voor de lokale trekkers in Gent, om te zien hoe snel de 100 beschikbare plaatsen ingevuld werden voor deze actie. het klimaat blijft mensen beroeren! “In deze uitzonderlijke tijden hadden we nooit verwacht dat zoveel mensen bereid zouden zijn om de moeilijke procedure te doorlopen die momenteel nodig is om een protestactie op te zetten.” aldus Sarah Tak, coördinator Klimaatzaak. Nic Balthazar kon natuurlijk niet ontbreken: “De klimaatzaak is zo sterk als zijn stevige basis. nog zo veel meer dan de spectaculaire 63duizend mede-eisers. Dat willen we – coronaproof en wel – laten zien. Dat zo velen jong en oud ook advocaat zijn voor het klimaat. Zij willen klimaatgerechtigheid. Helaas moeten we die in de rechtszaal gaan zoeken. Maar actie vinden zullen we.”

De rechtszaak

Klimaatzaak is een burgeractie die de Belgische overheden via justitie wil dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Een opwarming van meer dan 1,5°C is gevaarlijk – dat is precies de reden waarom de internationale gemeenschap én België beslisten dat we daar onder moeten blijven. Toch schieten de Belgische overheden hierin fors tekort. Klimaatzaak voert aan dat het ontoereikend klimaatbeleid van de Belgische overheden zowel een schending van de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten uitmaakt. Een correct klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar in België. Meer nog: ons land heeft veel te winnen bij een kordate klimaattransitie. Enkel de politieke wil om de transitie in te zetten ontbreekt vandaag. Tegen deze onwil, die ons in gevaar brengt, vraagt Klimaatzaak bescherming van de rechtbank. Meer dan 62.000 burgers sloten zich bij de rechtszaak aan. Op 16 maart starten de pleitzittingen van Klimaatzaak, voor 9 opeenvolgende dagen in de rechtbank op de oude NAVO-site in Haren.

Volgt België Nederland? 

Op 24 juni 2015 won Urgenda, samen met met 900 mede-eisers, de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Het beroep van de Staat werd verworpen. Met 62 703 medeaanklagers hopen we dit in België minstens even goed te doen!

{gallery}Advocaat voor het klimaat in Gent{/gallery}

 

 
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X