• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

GMF betreurt verlenging milieuvergunning ArcelorMittal zonder klimaatambitie

18 juli 2016 at 3:18pm

Vorige week werd bekend dat de milieuvergunning van ArcelorMittal verlengd is tot 2036 (cfr. artikel Het Nieuwsblad). Na elf adviezen en enkele beloftes van de staalfabrikant was de conclusie dat “de hinder op het leefmilieu beperkt wordt tot een aanvaardbaar niveau”.

GMF betreurt dit ten zeerste en onderneemt al jaren actie tegen deze grootvervuiler. Ons laatste bezwaarschrift dateert van maart 2016. Hierin pleiten we onder andere om een duidelijk stappenplan voor een jaarlijkse vermindering van de CO2­ uitstoot op te nemen in de bijzondere voorwaarden van de milieuvergunning. We vragen ook dat dit jaarlijks gemonitord wordt en dat de resultaten openbaar zijn. Hier heeft men geen oor naar.  

In ons tijdschrift Frontaal, schreven we in de editie van juni ook nog een kritisch stuk over de nieuwe activiteiten in de Gentse Haven. Daarin kan je ook lezen dat ArcelorMittal de voorbije 10 jaar voor geen enkele ton CO2-uitstoot heeft moeten betalen onder het Europees Emissie-handelssysteem. GMF daarentegen vindt dat ArcelorMittal een redelijke kost moet betalen voor de klimaatopwarming die ze mee veroorzaakt.

Volgens ons ontbreekt het zowel bij de Provincie als bij de staalreus zelf aan échte engagementen om de werkelijke vervuiling van ArcelorMittal aan te pakken. En dit in een stad die haar inwoners stimuleert om zelf aan de slag te gaan met moestuintjes, restorestjes, elektrische bakfietsen en zonnepanelen. Zijn dit enkel pleisters op de wonde op de weg naar Gent Klimaatneutraal?

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X