• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gents MilieuFront ontkent betrokkenheid afficheactie tegen Belgisch Nucleair Forum

25 december 2016 at 9:24am

Ongegronde juridische klacht van lobbygroep kernindustrie tart elke verbeelding

Eén jaar geleden verschenen in Gent affiches met daarop een parodie in verband met de rol van het Belgisch Nucleair Forum (BNF) als lobbygroep voor het promoten van kernenergie. Begin september werd tegen het Gents Milieufront (GMF vzw), regionale leefmilieu-organisatie in Gent, een klacht met burgerlijke partijstelling vanwege het Belgisch Nucleair Forum ingediend.

“Naar aanleiding van de eerste verjaardag van deze affichecampagne, wenst het Gents MilieuFront formeel te ontkennen dat onze organisatie bij deze afficheactie betrokken is” zegt Erik Grietens. “Wij laten ons echter niet intimideren door het Belgisch Nucleair Forum als lobbygroep van de kernindustrie en blijven ons inzetten voor toekomst met 100% duurzame energie. Kernenergie heeft hierin geen plaats.”

De bestuurders van GMF vzw werden allen verhoord door de politie in verband met het verspreiden van anoniem drukwerk, identiteitsfraude en oneerlijke handelspraktijken. De klacht van het Belgisch Nucleair Forum bleek te gaan over een parodie-campagne die in december 2015 onder de vorm van affiches in het Gentse straatbeeld verscheen. De affiches waren aangeplakt in displays van de schuilhokjes voor bus en tram, en maakten gebruik van het logo en de layout van de campagnes van het BNF zelf. Enkele van de gebruikte teksten luidden als volgt: “U denkt dat kernenergie duurzaam is? Dat doen wij u in elk geval graag geloven. We verzwijgen voor het gemak dat het ontginnen van uranium CO2-intensiever en duurder wordt naarmate de voorraad slinkt.” Of ook: “Geven we u als lobbygroep van de kernindustrie objectieve informatie? Natuurlijk niet. … Als lobbygroep voeren we daarom dure mediacampagnes waarin we kritische vragen lijken te stellen, om ze daarna zelf te beantwoorden.”

“GMF heeft hier niets mee te maken en we weten niet wie de affiches zou kunnen gedrukt hebben. Kernenergie is bovendien niet eens één van onze prioritaire thema’s. Misschien is het feit dat wij actief meer energiebesparing en hernieuwbare energie in Gent en omgeving promoten een doorn in het oog van de nucleaire lobby?” besluit Erik Grietens.

 (1) http://www.dewereldmorgen.be/foto-reportage/2015/12/20/kerstshoppers-verrast-door-kritische-afficheactie

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X