• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gent Zonnestad – Samen sterk

18 mei 2018 at 2:44pm

logoZonnestad kleinHerken je dit embleem nog niet? Lees dan zeker verder. Gent Zonnestad is een campagne van Energent voor de groepsaankoop van zonnepanelen, in samenwerking met o.a. GMF en Natuurpunt. Onder het motto “laten we zelf onze lokale, groene energiecentrale bouwen” wil Energent de Gentenaars overtuigen om zich massaal in te zetten bij de campagne. De zon moet schijnen voor iedereen. En als we tegen 2050 klimaatneutraal willen worden, is er werk aan de winkel…

Het principe – De zonnecampagne is gebaseerd op een groepsaankoop met vooraf bepaalde prijzen. Wie zich aanmeldt kan daardoor een paar weken later al kwalitatieve (lees: met hoge eco- en sociale scores) zonnepanelen op zijn of haar dak hebben aan een zeer gunstige prijs. Energent selecteerde hiervoor een lokale aannemer (Linea Trovata) op basis van strenge criteria.

Energent – EnerGent cvba is een Gentse coöperatieve vennootschap die momenteel 729 burgers (coӧperanten) verenigt in hun streven naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving; ze trekt daarvoor de nodige financiële middelen aan om te investeren in hernieuwbare energieprojecten.

De zonnepanelen – Energent werkt met panelen van TrinaSolar, een marktleider die bij de beste scoort qua duurzaamheid, financiële stabiliteit en robuustheid,, en met Panasonic voor de hoogrendementspanelen. Je krijgt 25 jaar garantie op (80% van de maximale productie van) voor de panelen en 10 jaar op de omvormer. Een paneel is 1 x 1,65m groot.

Kosten – Afhankelijk van het paneeltype varieert de opbrengst tussen 270 en 330 Wp/paneel. Dat betekent dat je met een twaalftal panelen (kost een goede 4000 EUR) al een rendement kan halen tot ca. 3000 kWh, wat volstaat voor een gemiddeld (energie-bewust) gezin. De installatie betaalt zich terug in een periode van zeven tot twaalf jaar.

Hoe? – Via de website (zie beneden) kan je je interesse opgeven, waarna je gecontacteerd wordt door Energent voor een evaluatie (bvb. ligging en grootte dak, mogelijk rendement) en om je te begeleiden in de mogelijke keuzes (merken, paneeltypes, etc.). Als je interesse hebt, kan vervolgens – geheel vrijblijvend – een offerte opgemaakt worden op basis van een huisbezoek door de aannemer.

Enkel voor eigenaars? – Als huurder is het minder evident om zelf te investeren in zonnepanelen op een huurhuis. De verhuurder heeft evenmin belang om zelf te investeren omdat enkel de huurder van de baten geniet. Met de campagne Gent Zonnestad wil Energent helpen om de drempels weg te nemen, zodat investeringen en baten eerlijk verdeeld worden tussen huurders en verhuurders. Ze doet dat via berekeningen, contractvoorstellen en juridische steun. Ook voor de specifieke omstandigheden van appartementsbewoners is advies voorzien.

Energent is ook actief op zoek naar grote daken van socio-culturele verenigingen, sport- en jeugdverenigingen, horeca en andere bedrijven. Een mogelijke samenwerking kan op verschillende manieren. Ofwel investeert de gebruiker-eigenaar zelf in de zonne-installatie. In dit geval helpt Energent in onderzoeken rond de technisch-financiële haalbaarheid van de installatie, alsook in het ontwerp ervan. Ofwel investeert Energent zelf in de installatie waarbij het gebruik van de stroom via een wederzijdse overeenkomst wordt geregeld.

Je bent niet alleen!
Wie ging je al vooraf? De reacties van de Gentenaars die al meededen, zijn uiterst positief; hieronder geven we getuigenissen van de eerste klanten:

Leen en Bart: “Al jaren overwogen we om in zonnepanelen te investeren. De bereidwilligheid van de meeste aannemers om zonnepanelen te plaatsen aan de niet-straatkant van een hoog rijhuis was echter -euh- “beperkt”. Omdat we al bij Ecopower elektriciteit aan kochten, was bij ons de sense of urgency ook niet hoog. We waren dan ook blij dat de samenwerking met Energent en Linea Trovata ons plots wel de mogelijkheid gaf zonnepanelen te installeren. Een zeer goede samenwerking trouwens: nooit eerder zo’n vlotte samenwerking met een aannemer gehad. Met dank aan Jeroen (Energent) voor de uitgebreide informatie en de perfecte begeleiding, en aan Bram (Linea Trovata) voor de vlotte interacties en installatie. En Ecopower? Zij mogen de vrijgekomen windenergiecapaciteit aan een nieuw gezin geven. Win-win-win dus. Slechts één nadeel: het opvolgen van je geproduceerde energie via de gratis app is een beetje verslavend?”

Sabine: “We hebben enkele jaren lang ons huis van boven tot onder verbouwd. Zonnepanelen plaatsen was iets wat op ons verlanglijstje stond maar waarvan we dachten dat we het niet meer konden betalen, dus lieten we het zo. Toevallig hoorden we van Gent Zonnestad via vrienden. Zij waren laaiend enthousiast omwille van de scherpe prijs en de service. We namen contact op en vanaf het begin werden we uitstekend en zeer professioneel geïnformeerd. Vanaf het moment dat we beslisten om de zonnepanelen te laten plaatsen, zijn we op geen enkele manier ontgoocheld geworden. We kregen een duidelijke offerte en een persoonlijk dossier met informatie over ons verbruik, de verwachte terugverdientijd enz. Het is een echte aanrader voor elke Gentenaar met een huis op de juiste oriëntatie.”

Wist-je-dat…
… de productie (incl. extractie en transport) van zonnepanelen, energetisch, na twee à drie jaar terugverdiend is?
… zonnepanelen worden getest via een hageltest met hagelblokken van 8 cm aan 140 km/h?
… 90% van de materialen kunnen gerecycleerd worden; op termijn kan echter ondertussen 96% van de zonnepanelen worden gerecycleerd.
… een elektrische auto gem. 15kWh/100km verbruikt en zes à acht panelen dus volstaan per 10.000 km om je auto op te laden?
… je via een app de productie direct kan opvolgen?
… je in Gent voor energiezuinige renovaties een voordelige lening kan krijgen aan vast rentetarief van 1% of zelfs renteloos?

Praktisch – Wil jij Gent mee klimaatneutraal maken en tegelijk ook financieel een voordeel doen? Surf dan voor een vrijblijvende offerte naar http://zonnestad.energent.be/Home/ of neem per e-mail contact op met Energent ([email protected]). Of wil je eerst wat meer informatie? Kom dan naar een van de vele Zonnestad huiskamerinformatieavonden (zie agenda op https://www.gentsmilieufront.be/campagnes/item/386-gent-zonnestad-investeer-in-zonnepanelen).

Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.

Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!

Wil jij Frontaal ook ontvangen?

Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier

 

 FRONTAAL 2017 winter klad 3 1 1 001
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X