• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Buurzame stroom

26 juli 2018 at 10:39am

Zonnepanelen zijn al lang geen ver-van-ons-bed-show meer. Toch is deze investering nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Buurzame Stroom gaat op zoek naar een oplossing om duurzame zonne-energie goedkoper en toegankelijker te maken met een energiesysteem op maat voor de hele wijk.

Zondag 11 maart ging het proefproject in Sint-Amandsberg-Dampoort van start en werd Buurzame Stroom officieel voorgesteld. Het project heeft als doel met collectieve zonnepanelen een wijk te voorzien van elektriciteit. Dit zonder kwetsbare groepen, huurders of huizen met slechte daken uit te sluiten. Het project plant minstens 5.000 m² zonnepanelen in de wijk te leggen. Met Buurzame Stroom profiteren alle bedrijven en inwoners van Sint-Amandsberg-Dampoort straks van de voordelen van zonne-energie.

Het principe van Buurzame Stroom is om het zonnepotentieel van een wijk optimaal te benutten, en terwijl een eerlijke verdeling te hanteren van de opbrengsten en kosten. Zo is het bijvoorbeeld voor mensen die het financieel moeilijker hebben mogelijk om een lening aan te gaan bij Buurzame Stroom, of kan iemand anders investeren in zonnepanelen op jouw dak. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van goedkopere energie.

In eerste instantie zal het project de deelnemers helpen om hun dak te isoleren. Buurzame Stroom zorgt ervoor dat alle daken van de buurt in één keer worden aangepakt. Hiervoor bieden ze ook verschillende premies aan. Vervolgens worden de zonnepanelen op het dak geplaatst, die gefinancierd worden door EnerGent, een coöperatie die geld van vennoten investeert in projecten van energiebesparing en hernieuwbare energie. EnerGent betaalt de installatie en haalt daarop een bescheiden rendement, terwijl de klant van een lagere stroomprijs kan genieten. Bij de installatie krijgt men ook een meter zodat het energieverbruik en de energieproductie van de panelen duidelijk kunnen worden opgevolgd. Verder wordt het teveel aan energie opgeslagen via batterijopslag, zodat productiepieken kunnen worden opgevangen en het elektriciteitsnet niet wordt overbelast.

Via een gebruikerscoöperatie kunnen inwoners ook mee investeren in de collectieve energieproductie. EnerGent wil immers ook grotere zonneprojecten van de grond krijgen. Tot slot wordt er gebouwd aan meer laadpalen (op zonne-energie) voor de elektrische wagens.

Samen met de buurt zet het testproject Buurzame Stroom een stap naar de energievoorziening van de toekomst. Sint-Amandsberg Dampoort, een energiewijk van de toekomst, brengt Gent al een stap dichter naar een klimaatneutrale en zelfvoorzienende stad.

Buurzame stroom wordt gesponsord door onder andere Stad Gent, EnerGent, Partago, WiseGrid en UGent.

Tekst: Kaat Vander Beken uit ZomerFrontaal 2018

 

 

Dit artikel werd gepubliceerd in ons tijdschrift Frontaal.

Deze komt 4 maal per jaar uit voor al onze leden!

Wil jij Frontaal ook ontvangen?

Voor €5 per jaar ben je lid. Lid worden kan eenvoudig hier

 

 FRONTAAL 2017 winter klad 3 1 1 001
Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X