• Wij zijn GMF

    Pieter, voorzitter en duizendpoot

    Via GMF kan ik in Gent een lokaal antwoord geven aan een wereldwijde uitdaging.

Milieuzones zijn de oplossing tegen luchtvervuiling

26 februari 2015 at 9:29am

Wat wij al lang weten is nu ook wetenschappelijk bevestigd. Milieuzones en dus het weren van (sommige types) wagens uit het centrum is dé methode om te werken aan betere luchtkwaliteit. Roetfilters en technologische snufjes helpen nauwelijks.

Uit een studie van februari 2009 van de Nederlandse onderzoeksinstelling TNO blijkt overduidelijk dat de roetfilters die zijn ingebouwd in vrachtwagens nauwelijks een effect hebben op de luchtkwaliteit in steden. De subsidieregeling voor de inbouw van dergelijke filters is daarom direct stopgezet.

Uit een overzicht van de Nederlandse organisatie Natuur en Milieu blijkt dat het instellen van milieuzones nog altijd de beste mogelijkheid is om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Op onze website kan je een nota lezen met de resultaten en luchtkwaliteit van milieuzones in verschillende landen.

Ook in Duitsland zijn er eerste resultaten van de milieuzones. Fijn stof zou met 3% dalen, roet met 14-22´% en NO2 met 10%.

Klik hier om de nota van Natuur en Milieu te lezen.

De resultaten van de milieuzones in Berlijn werden laatst bekend gemaakt. Je kan ze hier nalezen.

16/4/09

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X