• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Stad Gent geeft positief advies over vierde rijstrook E40 – GMF vindt dit onbegrijpelijk

8 september 2017 at 3:47pm
Gents MilieuFront niet te spreken over advies van de stad Gent 
 
De Vlaamse Overheid wil een vierde rijstrook aanleggen op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde. In augustus liep het openbaar onderzoek. Gents MilieuFront tekende bezwaar aan tegen het project.. De stad Gent moest afgelopen donderdag (7/9) haar advies formuleren. Schepen Taeldeman gaf op radio 2 Oost-Vlaanderen in het avondnieuws  toelichting bij haar advies. De stad Gent geeft een positief advies (met een aantal kanttekeningen). 
 
De vierde rijstrook of weefstrook is volgens Gents MilieuFront onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het outletcenter op The Loop. Dit outletcenter zal naar schatting extra 8.000 autoverplaatsingen op een weekdag veroorzaken, liefst 10.000 in het weekend. Om dat verkeer op te vangen, wil Wegen en Verkeer een vierde rijvak bij plaatsen. GMF is al jaren fel gekant tegen het outletcentrum op The Loop, omdat dit project een mokerslag betekent voor de handel in de Gentse binnenstad. Met bijna 6 miljoen bezoekers per jaar staat een verkeersinfarct in de sterren geschreven en nog meer luchtvervuiling voor Gent. En we behoren al tot de meest vervuilde regio’s in Europa.
 
Het verbaast GMF dat het Gentse stadsbestuur een positief aflevert voor oplossingen uit de vorige eeuw: het wordt druk op de weg, dus we leggen nog een rijvak meer aan. Deze week nog maakte touring mobilis bekend dat onze files alsmaar langer en ‘breder’ worden. Het recept voor toenemend verkeer en file is al 50 jaar lang: capaciteit bijbouwen. Het stadsbestuur, dat in de stad – met het mobiliteitsplan – probeert om de modal split te veranderen in juiste richting grijpt hier gewoon terug naar pure autologica. Ze heeft wel de woorden vol van inzetten op alternatieven en duurzaam vervoer, maar daar is in het zuiden van Gent (maar ook in de rest van de stad en regio) nog veel werk aan. 
 
Gents MilieuFront beraadt of ze in beroep gaat tegen de eventuele vergunning van de Vlaamse Overheid. 
 
Gents MilieuFront vroeg aan de stad de adviezen van de verschillende stadsdiensten via openbaarheid van bestuur, maar kreeg de adviezen voorlopig nog niet toegestuurd. Ze worden binnen enkele weken verwacht. 
 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X