• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Music For Life kan meer doen

21 december 2017 at 7:43am

Ik ga me onsympathiek maken: Music For Life kan beter haar best doen, haar evenementen en de Warmathon moeten het betere voorbeeld geven. Begrijp me niet verkeerd, Stubru slaagt erin om duizenden mensen te verenigen en zich te laten inzetten voor het goede doel. Voor veel verenigingen is de Warmste Week een erkenning voor hun werk en zijn de middelen een welkome financiële steun.

Maandag waren wij aanwezig met een enthousiast team van Gents MilieuFront op de Gentse Warmathon. Ondanks de uitgelaten en positieve sfeer riep de praktische organisatie van de Warmathon toch wat vragen op; op vlak van duurzaamheid laat de Warmathon veel kansen liggen. We hebben vrijblijvend een aantal suggesties om van de Warmste Week en de Warmathon een nog warmer initiatief te maken.

Ten eerste is er nauwelijks nagedacht over duurzame mobiliteit. Tijdens de Warmathon liep het verkeer – net zoals vorig jaar –  rond de Blaarmeersen door de toevloed van auto’s volledig vast. Maak parkeren op en rond  de Blaarmeersen voor die dag betalend en investeer die middelen in een gratis pendeldienst naar het station of Flanders Expo. Er waren aan de hoofdingang – buiten de bestaande fietsparking – geen extra fietsparkeerplaatsen voorzien. Fietsers werden gedwongen hun fiets in een veel te krappe fietsenstalling, of in het wilde weg te parkeren. Music For Life (en haar eventpartner Golazo) moet toch in staat zijn om een paar honderden extra fietsrekken bij te plaatsen?

Ten tweede wordt op één avond een gigantische afvalberg gecreëerd. Elke deelnemer krijgt bij aankomst een flesje water in handen. Vier slokken en tien seconden later belandt het plastic flesje in de vuilbak. De cyclus van product naar afval was wellicht zelden zo kort als op de Warmathon. Plaats drinkwaterfonteinen bij aankomst en iedereen drinkt hoeveel hij wil en zonder afval. Nergens zag ik ook gescheiden inzameling van afval. Dus wellicht wordt het afval netjes verbrand (en dus niet gerecycleerd). Ook bij de drank- en eetstandjes is alles wegwerp. Het vraagt een mentaliteitswijziging om bijvoorbeeld met retourbekers te werken. Vanaf dit jaar is enkel retour toegelaten op de Gentse Feesten. Wat in het centrum kan moet op de Blaarmeersen toch ook kunnen? En nog een kleine tip: biedt je tickets ook aan als e-ticket op je smartphone.

Het is wellicht een beetje zuur om in de kerst net Music For Life aan te spreken. We vinden dat Music For Life veel teweeg brengt. En dat Music For Life die verandering ook moet doorzetten in haar eigen organisatie. Music For Life geeft veel, maar ze kan zelf ook het goede voorbeeld geven.

En Oh ja, Gents MilieuFront, is al drie jaar lang bij de begunstigden van Music For Life. Bedankt voor de steun. We willen graag met Stubru, Golazo en de stad Gent bekijken hoe de Warmathon nog wat warmer kan.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X