• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Zwemmen in openlucht

22 juli 2019 at 9:28am

Zwemmen in openlucht

De warme lentedagen waarvan we de voorbije paar maanden al mochten genieten, doen het waarschijnlijk bij velen alweer kriebelen: niets beter dan een frisse plons in het water op een zwoele zomerse middag of avond! YAKU, een vzw die water dichter bij de Gentenaar wil brengen, is het daar volmondig mee eens. We gingen op zoek naar de meest bekende, best verborgen, leukste, hipste of rustigste zwemplekjes.

Openluchtzwembaden
Voor sommige lezers misschien niet de eerste keus, maar de eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat je inderdaad in open lucht kan zwemmen in twee zwembaden in Gent: Rozebroeken in Sint-Amandsberg en Neptunus in Wondelgem (de laatste enkel open in juli en augustus). Verwacht wat je bij een ‘normaal’ zwembad verwacht, maar dan in open lucht: zuiver (gechloreerd) water, veilig zwemmen en waterplezier voor alle leeftijden, maar geen natuurlijke omgeving en tegen betaling van een inkomprijs.

De Blaarmeersen
Ongetwijfeld één van de meest bekende zwemplekken in Gent en omstreken. De Blaarmeersen trekken jong en oud aan dankzij de grote capaciteit, de aanwezigheid van redders, een cafetaria en de natuurlijke omgeving. De waterkwaliteit wordt gecontroleerd in de daarvoor voorziene zwemzone en voldoet op die plaats dus zeker aan de nodige kwaliteitseisen. Het grote nadeel van de Blaarmeersen schuilt natuurlijk precies in de bekendheid van de plek: op een gemiddelde zonnige dag is het steevast koppenlopen, zelfs op de meer verborgen plekjes op het domein. Veel volk zorgt voor veel drukte, veel afval… of veel gezelligheid. Alles hangt af van perspectief! Tip: als het écht een warme dag is geweest, doet een kort kopje onder ‘s avonds nog steeds ontzettend veel deugd. Zo vermijd je de drukte overdag!

Zebrabeach
Het pop-up strand(je) dat de voorbije 3 jaar opdook in de Zebrastraat is ondertussen welbekend bij de meeste Gentenaars. Dankzij zijn beperkte grootte en vrij centrale ligging die toch wat afschermt van de stadsomgeving is Zebrabeach de perfecte plek om even pootje te baden en nadien met vrienden een drankje te nuttigen. Jammer genoeg blijft het bij natte voeten, want om te zwemmen is het bassin niet diep genoeg. Ook het ontbreken van een meer natuurlijke omgeving kan voor veel lezers een afknapper zijn.

Wildzwemmen?
Veel openlucht zwemlocaties zijn er dus niet in de binnenstad. Toch houdt dit sommigen niet tegen om toch een plons te maken in het water. Het Houtdok is een populaire plek om dit te doen, en wie heeft er niet al eens iemand in de Graslei zien springen op een warme zomerdag? In tegenstelling tot onze buurlanden, mag je in Vlaanderen niet wildzwemmen. Onze overheid vindt het te gevaarlijk, en duidt daarom specifieke zones aan waar redders aanwezig zijn en waterkwaliteitscontroles plaatsvinden. Wie toch gaat zwemmen buiten zo’n zone kan een GAS-boete krijgen, denk maar aan het incident met Milow in 2018. YAKU vindt dat we beter het voorbeeld van andere Europese landen volgen, waar vaak ook een andere zwemcultuur heerst. In Denemarken staan er aanbevelingsborden over veilig zwemmen op onbewaakte plaatsen. In Duitsland duidt de overheid de zones aan waar zwemmen niet wenselijk is. Zwemmen doe je op eigen risico, maar de overheid kan er wel voldoende over informeren. Momenteel is wildzwemmen in Gent volgens ons nog een risico in de binnenstad, omdat er weinig zicht is op resterende lozingen van afvalwater en de frequentie van overstorten vanuit de riolering. Ook kan vervuiling uit de waterbodem opgewoeld raken door de boten.

Povere kwaliteit
De gemeenteraad van maart maakte duidelijk dat de stad onderzoekt hoe nieuwe zwemlocaties kunnen worden gerealiseerd. Er waren ooit plannen met het Houtdok, en bij de ontwikkeling van het Kapitein Zeppospark wordt er ook effectief een strand aangelegd. Maar de waterkwaliteit in het Houtdok blijkt te slecht om een zwemzone te kunnen worden. Die kwaliteit is het grootste knelpunt ivoor Gentse zwemzones. Daarom wordt er gekeken om een deel van de kanalen Gent hydrologisch te isoleren, om er lokaal de waterkwaliteit te verbeteren. Zwemmen in de binnenstad (de Blaarmeersen uitgezonderd) zal dus niet voor deze zomer zijn – de dichtstbijzijnde zwemplas is… Vosselare Put in Deinze.

Gentse Reien – Big Swim
Vraag is of er in Gent een project zoals ‘zwemmen in de Brugse Reien’ kan worden gerealiseerd. Daarvoor zijn er minder technische ingrepen nodig, maar wel een goede monitoring. Deze zomer doen we al een eerste aanzet door van de Big Jump een Big Swim te maken. Die jaarlijkse actie – die we in Gent samen organiseren met GMF – vindt plaats op 14 juli en vraagt aandacht voor de waterkwaliteit in Europa. Voor de Big Swim wordt er nu een veel langer stuk water voorzien: om niet alleen te plonzen, maar effectief te zwemmen!
Waar er vroeger in de Coupure werd gesprongen, is Portus Ganda de laatste jaren de place to be. De waterkwaliteit wordt gemeten voor het event plaatsvindt en met de aanwezigheid van redders is de veiligheid gegarandeerd.

Als deze plekken je al spontaan naar je kleerkast hebben doen sprinten om die zwembroek, die bikini of dat badpak boven te halen, top! Met YAKU werken we nog verder aan het in kaart brengen van de (zwem)waterkwaliteit in het Gentse. Want geef toe, een handvol zwemlocaties voor een kwart miljoen Gentenaars in een steeds warmere stadsomgeving? Dat kan beter! Wat dacht je bijvoorbeeld van een baantje trekken in de Visserij, of even verfrissen aan De Krook? Als je interesse hebt om mee te werken aan de toekomst van water in Gent, hou dan zeker onze facebookpagina in de gaten, of stuur een mailtje naar [email protected].

Meer informatie:
Check zelf zwemlocaties op www.kwaliteitzwemwater.be

Dit artikel werd geschreven door Chaïm De Mulder voor ons tijdschrift Frontaal – Zomer 2019
Wil je ook graag ons tijdschrift ontvangen? Maak je dan nu lid voor €5/jaar!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X