• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Files nog nooit zo lang op Belgische snelwegen

14 juli 2015 at 7:44am

De files zijn nog nooit zo lang geweest als in de eerste helft van dit jaar. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang Van Limburg op basis van de filebarometer van Touring Mobilis.

Gedurende de eerste 6 maanden van 2015 stond er al 607 uur, omgerekend zowat 25 dagen, een file van minstens 100 kilometer op alle Belgische snelwegen samen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. Drie jaar geleden ging het nog om 394 uur. Tussen 2012 en 2015 is het fileleed dus met maar liefst 35 procent toegenomen!

Structurele files meest zorgwekkend

Files hebben natuurlijk verschillende oorzaken: weeromstandigheden, ongevallen, wegenwerken en vaak een combinatie van factoren. Op onze oververzadigde wegen zorgt elk oponthoud bliksemsnel voor dichtgeslibd verkeer. Touring Mobilis merkt echter op dat de structurele files het meest zorgwekkend zijn. Dat zijn de files die er elke dag staan, los van van weersomstandigheden en verkeersongevallen.

Zou het niet lachwekkend zijn als politici met dit nieuws in het achterhoofd beslisten om het openbaar vervoer nog minder aantrekkelijk te maken? Stations sluiten, tickets duurder maken, buslijnen in het weekend en het ’s avonds afschaffen, belbussen schrappen…

En zou het niet vreemd zijn als we ondertussen de files blijven subsidiëren via een op hol geslagen bedrijfswagensysteem? Zo gek is toch geen enkele beleidsmaker? Oei nee, wacht: dat is preciés wat er gebeurt!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X