• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Belgen leggen recordaantal kilometers af in 2013

3 maart 2015 at 4:52pm

Belgische personenwagens hebben een recordaantal kilometers afgelegd in 2013. De verschillende campagnes om openbaar vervoer te stimuleren en  files te verminderen lijken dus weinig effect te hebben. Dat zegt Statbel, de Belgische dienst voor statistiek. De statistieken voor 2014 zijn nog niet beschikbaar.

Personenwagens waren in 2013 goed voor 83,08 miljard afgelegde kilometers af, een stijging van 0,9 procent in vergelijking met 2012. Dat komt neer op zowat 750 miljoen kilometers meer. Per auto gaat het om 15.284 kilometer per jaar. De lichte daling van 2012 in vergelijking met de jaren daarvoor is dus volledig verdwenen. Meer zelfs, in 2013 zijn alle eerder bestaande records verbroken.
 
Belgen maken ook veel meer gebruik van de wagen dan onze naaste buurlanden. Wij leggen 8 procent meer kilometers af dan een Duitser, 17 procent meer in Nederland en 20 procent meer dan de gemiddelde Fransman.
 
Er is ook goed nieuws: voor het eerst sinds 1985 daalt het aantal dieselwagens. Toch blijft België een sterk verdieseld land, met 78 procent van de afgelegde kilometers per jaar.
 

Politici blijven vooral oog hebben voor de automobilist

Is het echt verbazend dat we zoveel met de auto rijden? In een land waar bedrijfswagens miljarden euro’s aan fiscale cadeau’s toegeworpen krijgen, maar het openbaar vervoer tegelijkertijd fors moet besparen? Bij grote infrastructuurwerken gebeurt het nog al te dikwijls dat er enkel oog is voor een vlotte autodoorstroming en alle andere vervoersmodi achteraf wel ergens ‘bijgeplakt’ worden. 
 
Daarom zijn we bij het GMF zo hevig gekant tegen de komst van The Loop aan Flanders Expo: dit project staat symbool voor alles wat in Vlaanderen en België de afgelopen decennia fout gegaan is op mobiliteitsvlak. En helaas blijven onze politici volharden in boosheid. Het Gents stadsbestuur is vragende partij voor een extra rijstrook op de E40 om het toegenomen verkeer op te vangen en investeert miljoenen in de private parkeergarage van The Loop.
 
De smog van de 20ste eeuw hangt boven dit project en wij beschouwen het als onze morele plicht om de komst van The Loop tegen te houden.
 
 
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X