• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Vierde rijstrook E40 zal mobiliteitsknoop The Loop niet oplossen

8 december 2016 at 11:15am

GMF strijdt al jaren tegen het outletcentrum The Loop omdat we geloven dat dit project een mokerslag betekent voor de Gentse middenstand. Dit project zou met bijna 6 miljoen bezoekers per jaar een verkeersinfarct en nog meer luchtvervuiling voor de stad veroorzaken. Er is ook een groot capaciteitsprobleem, want die extra honderdduizenden auto’s per jaar moeten natuurlijk ergens kunnen rijden.

Afgelopen zomer is het milieueffectenrapport (MER) verschenen, een pil van 300 bladzijden die ondermeer kijkt naar de verkeersafwikkeling van en naar het geplande complex.  Uit dat rapport blijkt dat de E40 nu al 100 procent verzadigd is tijdens de weekavondspits. Alleen voorspelt het MER dat er op die weekdagen zo’n 8000 auto’s bijkomen als The Loop geopend is. Gelukkig weet de Vlaamse overheid raad: leg gewoon een vierde rijstrook op de E40. Echt? Dit is het beste wat de betrokken beleidsmakers konden bedenken? 

Het is al keer op keer bij andere grote wegenwerken gebleken dat extra capaciteit gewoon zorgt voor extra autoverkeer en dat de wegen terug dichtslibben. Wat dan? Een vijfde rijstrook aanleggen? Het is hemeltergend dat de overheid ook in 2016 inzet op bijkomende wegen, in het al quasi volledig vol geasfalteerde en gebetonneerde Vlaanderen.

Alles draait in dit project om poen pakken voor degenen die gebouwen neerzetten. Als die winkelcomplexen achteraf geen volk lokken en wegkwijnen, dat zijn zorgen voor iemand anders. Het nagelnieuwe Docks Bruxsel lokt bijvoorbeeld een maand na de opening nog steeds amper volk

Vraag is ook hoe die eventuele uitbreiding van de E40 er dan zal uitzien. Volgens de bewonersgroep Twee Bruggen Te Veel in Zwijnaarde is hen altijd beloofd dat extra capaciteit aangelegd zou worden op de middenberm, maar daar is volgens hen helemaal geen plaats voor. Zij vrezen dat bufferstrook van de E40 zal opgeofferd worden. 

Blijkbaar ziet niemand van de investerende partijen in dat daar helemaal geen shoppingcenter hoeft te komen. Er is ook gewoonweg niemand binnen Gent te vinden die wil dat er daar een shoppingcenter komt, behalve dan McArthurGlen en Bannimo. Van de stad Gent zijn we niet meer zo zeker, maar feit is wel dat het stadsbestuur oorspronkelijk grote voorstander was en met plezier belastingsgeld wou investeren om de private parking uit te baten. Gelukkig is er bij het stadsbestuur ondertussen een kentering merkbaar, maar het gevaar is nog niet geweken. Wij blijven ons verzetten en zeggen: RIP The Loop!

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X