• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Gents MilieuFront vraagt Sint-Jacobs autovrij

13 augustus 2017 at 4:00pm

Op zondag 13 augustus speelde Gents MilieuFront (GMF) een partijtje petanque op het Beverhoutplein aan Sint-Jacobs. Met deze actie wil GMF aandacht vragen voor de kansen die een autovrij Sint-Jacobs bieden. De grote uitbreiding van de autovrije zone van het circulatieplan heeft de omgeving van de Sint-Jacobskerk niet opgeslokt en dat is een gemiste kans.

Met de projecten KoBra (Korenmarkt, Braunplein, Belfortstraat) en BraVoKo (Brabantdam, Vogelmarkt en Kouter) werden in de vorige en huidige legislatuur grote delen van het Gentse stadscentrum heraangelegd en verfraaid. De buurt rond Sint-Jacobs wacht echter nog op een grondige vernieuwing. De pleinen liggen er slordig en weinig uitnodigend bij, hoewel de buurt het potentieel heeft uit te groeien tot één van de gezelligste trekpleisters van Gent. Met de vele cafeetjes, de wekelijkse prondelmarkt en haar centrale rol in de Gentse Feesten is Sint-Jacobs een van de levendigste Gentse wijken.

We zijn van mening dat een heraanleg van de buurt rond de Sint-Jacobskerk (Walter De Buckplein, Bij Sint-Jacobs en Beverhoutplein) gepaard moet gaan met het autovrij maken van de pleintjes die nu dienst doen als parking. Een heraanleg in een toegankelijke en drempelloze straatbedekking met aandacht voor voldoende groen, zitbankjes, fietsstallingen, en eventueel speeltuigen en een petanqueveld zou de buurt behoorlijk opwaarderen. Met een mogelijkheid tot uitbreiding van de terrasjes zouden ook de vele horecazaken in de buurt er wel bij varen.

GMF wil ook dat het stadsbestuur bij de heraanleg klimaatmaatregelen maximaal integreert. Het mag dus geen stenen oase worden. Het plein moet groen zijn, al het regenwater dat erop valt moet kunnen infiltreren en water wordt bij voorkeur geïntegreerd in het ontwerp.

In de Sint-Jacobsnieuwstraat kunnen ze dankzij het circulatieplan iets vrijer ademhalen: er zal wellicht minder fijnstof in deze street canyon rondzweven dan voorheen. Een autoluwe binnenstad gaat echter over veel meer dan over luchtkwaliteit. Het gaat over verkeersveiligheid, over de esthetiek van het straatbeeld en vooral over de kwaliteit van de ruimte. Niemand kan zich vandaag nog voorstellen dat de Graslei en het Emiel Braunplein vroeger dienst deden als parking, laat staan dat er mensen zijn die terug willen naar die tijd.

Denk eens alle auto’s weg op de pleinen rond Sint-Jacobs. Wis de spuuglelijke rotonde uit. Stel je in de plaats daarvan toegankelijke, uitnodigende en bedrijvige pleintjes rond de kerk voor. Een walhalla voor spelende kinderen, keuvelende oudjes en uitrustend werkvolk. Beeld je in dat je met je kameraden een spelletje petanque speelt op het Beverhoutplein, onder de platanen, gevolgd door een verkwikkend aperitief op een van de vele terrasjes in de buurt. Een autovrij Sint-Jacobs: meer ruimte voor het goede leven. Dat is precies wat we vandaag met GMF onder de aandacht wilden brengen met onze petanque-actie.

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X