• Wij zijn GMF

    Benjamin, bestuurslid, handige harry

    Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen en buiten GMF die constant aan de ecologische kar blijven trekken en op dezelfde nagel blijven kloppen.

Verwarmen met Gents rioolwater

7 april 2022 at 1:13pm

Elke keer we een douche nemen of de vaatwas of wasmachine laten draaien, loopt warm water weg naar onze riolen. Met riothermie kunnen we die warmte vasthouden en gebruiken om woningen en kantoren te verwarmen en af te koelen. Ook in Gent zijn er heel wat mogelijkheden.

Aquafin

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin publiceerde een handige kaart waarop je kan zien welke buurten in aanmerking komen voor riothermie. Er moet namelijk een grote watercollector in de nabijheid zijn. Hoe dichter, hoe beter, maar dankzij ondergrondse leidingen kan riothermie ook interessant zijn voor gebouwen die op een paar honderd meter afstand liggen van zo’n collector.

Riothermie is interessant voor voorzieningen met een grote warmtevraag, dus niet zozeer eengezinswoningen, maar wel kantoren, appartementen, zwembaden en dergelijke.

Ook in Gent

GMF bekeek de potentieelkaart en stelde vast dat er in Gent heel veel gebieden zijn waar riothermie kan worden toegepast. Ter inspiratie, hieronder een zeer onvolledig lijstje van grote projecten in gebieden met groot potentieel. We nodigen Stad Gent als bouwregisseur uit om het potentieel verder te onderzoeken en met projectontwikkelaars en Aquafin riothermie ook in Gent te gaan toepassen.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X