• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Gents MilieuFront, Waterland en Good Planet vzw sprongen een last-minute Big Jump in Portus Ganda

11 juli 2021 at 8:53am

Op zondag 11 juli sprongen een 100-tal enthousiaste Gentenaars om klokslag 15u in de Leie aan Portus Ganda. De organisatie van deze editie van de Big Jump was een huzarenstukje: voor Gents MilieuFront (GMF) en de organiserende partners was het tot vrij laat koffiedik kijken of deze editie zou kunnen doorgaan of niet. De watertest was goed genoeg om de jump te laten doorgaan en wegens hogere e-coli waarde enkel gezonde personen, en geen kinderen. Maar zoals het echte Gentenaars betaamt, werd het een klein knalfeestje op zich! 

Big Jump in Gent grootste in België
“Mits alle coronamaatregelen, de nood voor extra veel stewards en het verplicht inschrijven vooraf zijn we er in Gent – als een van de weinige steden in België – in geslaagd om een live Big Jump te organiseren. En daar zijn we wel heel blij om en trots op”, zegt Iris Verschaeve van Gents MilieuFront, mede-organisator van deze jump.

Vandaag sprongen in het hele land natuur- en milieuverenigingen zoals Gents MilieuFront, Waterland en Natuurpunt in het water. Waarom? “Duurzaam beheerde waterlopen en meer toegankelijk recreatief zwemwater in de natuur zijn vitaal voor onze samenleving. Dat wordt in periodes van hitte, droogte, klimaatverandering én de coronacrisis eens te meer duidelijk. Met de Big Jump laten we zien dat we als burgers wakker liggen van de kwaliteit van onze rivieren.” zegt Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet, de nationale coördinator van deze zestiende editie van de Big Jump.

Waterkwaliteit, groene oevers en zwemplezier
Gents MilieuFront organiseerde de eerste Big Jump in Gent al in 2006 – toen nog een ludieke actie aan het Van Hembysebolwerk aan het Groenevalleipark. Daarna groeide het uit tot een vast ritueel voor GMF, door de jaren heen met verschillende partners. Is die waterkwaliteit dan in al die jaren geen sikkepit verbeterd? Zeker wel! Maar het kan (en moet) nog veel beter. Vele van onze waterlopen zijn de dag van vandaag nog steeds betonnen bakken. Nochtans zijn dit ook belangrijke ecosystemen. In Gent blijft bijvoorbeeld vooral de visstand achterwege, door een gebrek aan paaiplaatsen. We zijn er van overtuigd dat de vergroening van de waterlopen en de betere waterkwaliteit ook samen kan gaan met meer open zwemplaatsen in de stad. GMF diende een voorstel in voor de wijkbudgetten van Stad Gent voor  groene oevers aan de Coupure.

Zwemplezier in Gent
Ondertussen snakken de Gentenaars naar water om zich te verkoelen, dat voel je overal. Nu de Blaarmeersen een versterkte burcht geworden is, zoeken vele Gentenaars zwemplezier op locaties zoals Houtdok of aan het Keizerpark, waar dat momenteel niet toegelaten is. “Het bestuur wil meer plekken om in openlucht te zwemmen in de de stad, dat staat neergeschreven in het bestuursakkoord. Maar momenteel wordt te weinig gedaan om die ambitie waar te maken”, aldus Hannes Cosyns van Waterland. “Het water in Gent is de laatste decennia veel properder geworden. Mits een goede monitoring van de waterkwaliteit is zwemmen op plaatsen zoals Houtdok nu al heel goed mogelijk. Op de sporadische momenten dat de waterkwaliteit niet voldoende is om in te zwemmen (veelal na hevige regenbuien), zou je de rode vlag kunnen uithangen, net zoals je deze in de Blaarmeersen soms ziet wapperen, maar de rest van het zomer zou je er een heerlijk verfrissende duik kunnen nemen”, aldus Hannes Cosyns van Waterland.  Wat een verademing zou dat niet zijn voor alle Gentenaren!  

{gallery}Big Jump 2021{/gallery}

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X