• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Red het water – van werf naar regenput!

17 juni 2020 at 1:39pm

GMF wil het grondwater dat uit bouwputten wordt opgepompt recupereren en er particuliere regenwaterputten mee vullen. Fantastisch toch? Met dat idee vinden we natuurlijk niet het warm water uit, we deden inspiratie op bij deze dappere buren uit Sint-Amandsberg

Vrees je om tijdens een nakende periode van droogte te blijven zitten met een lege regenwaterput? Dan kan je bij ons terecht om die te laten vullen met bemalingswater (= opgepompt grondwater)! 

Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

1. je woont in Gent
2. je regenwaterput is toegankelijk en ligt op maximaal 25 meter van je voordeur

Hoe gaan we te werk? 

1. Meld je aan door onderstaand formulier in te vullen. Zo geef je aan geïnteresseerd te zijn in bemalingswater voor je regenwaterput. Op het moment dat we in een bepaalde wijk in actie kunnen schieten, contacteren we de geïnteresseerden die daar wonen. 

2. We leggen een interesselijst aan en wachten op een droogteperiode. Staan er voldoende regenwaterputten leeg, dan schieten we in actie. We schieten pas in actie als het lang genoeg droog is en als we minstens 50 geïnteresseerden hebben binnen 1 wijk. Motiveer dus zeker je buren om zich ook in te schrijven!

3. We zoeken een geschikte bemalingsbron met een hoog debiet en nemen een staal van het water. We onderzoeken of het water niet vervuild is/geschikt is voor gebruik als regenputwater. We selecteren een gebied/wijk/deelgemeente die we gaan bedienen. We willen de aanvragen bundelen, zodat we niet onnodig extra kilometers hoeven te doen. Als we bv. een put in Gentbrugge kiezen, zullen we vooral de potentiële klanten in en rond Gentbrugge bedienen. Niet iedereen zal meteen geholpen kunnen worden.

4. We verwittigen alle potentiële klanten (minstens 4 dagen op voorhand) dat op een bepaalde dag de tankwagen bemalingswater kan leveren voor je regenwaterput. Er moet iemand thuis zijn op het moment van de levering. 

5. Wie op dat moment kan en wil meedoen vragen we om 30 euro over te schrijven op de rekening van Gents MilieuFront (BE93 0011 4993 2067) – met de mededeling ‘pomp het op’. Het water is gratis, je betaalt enkel de organisatie- en leveringskosten om het water van de bron tot in jouw put te krijgen. 

6. We stellen een firma aan die eerst een opvangvat zet op de plaats van de bemaling, en daarna rondrijdt met een tankwagen om je regenwaterput te komen vullen. 

7. KLAAR! Tienduizenden liters grondwater gered en evenveel stadswater uitgespaard!

Lees hier onze FAQ over hoe en waarom we deze actie aanpakken. 

Heb je nog andere vragen? Stel ze op [email protected] 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X