• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Bart Remmerie

Voor een portret van een van de vele GMF-vrijwilligers trekken we deze keer naar de stationsbuurt, waar we Bart Remmerie ontmoeten. Bart, hoe ben je bij GMF terecht gekomen?

Ik ben er via andere projecten ingerold. Wij wonen in wat wel eens de ‘paaltjeswijk’ genoemd wordt. Onze straat ligt in een 30 km/uur zone, maar er is veel snelverkeer. In 2016 werd met de werkgroep St-Pietersplein een plan uitgewerkt om hier iets aan te doen en dat is ingediend bij het stadsbestuur. Er is toen een proefproject opgestart, er werden paaltjes geplaatst om het verkeer te minderen en nadien mocht de buurt stemmen. Het project haalde toen een nipte meerderheid maar niet de benodigde 55%, na een agressieve campagne van tegenstanders ondersteund vanuit bepaalde politieke kringen. Er zijn toen mensen bedreigd, zelfs kinderen. Toen het circulatieplan in Gent er zat aan te komen, besefte ik dat er ook nood was aan een positief verhaal. Enkel de negatieve stemmen kwamen aan bod. Ik zocht contact met bepaalde ondernemers en zelfstandigen en kwam toen ook in contact met GMF. Ik kon mij toeleggen op de ‘wij zeggen ja’ campagne en later de succesvolle fiets- en wandelmanifestatie waar we met 1000 mensen een pro-mobiliteitsplan boodschap gaven. De actiedag op 19 maart was een succes. Daar haal ik nu nog steeds energie uit. De media schenen toen pas te beseffen dat er niet enkel tegenstanders waren.

Rond welke projecten werk je nu bij GMF?

Ik vertegenwoordig het GMF bij Divest Gent. Dat is een brede coalitie van intussen 77 Gentse organisaties die het stadsbestuur wil overtuigen tot divestment. Divestment is een wereldwijde beweging die oproept om financiële middelen niet te investeren in fossiele energie. Heel wat grote spelers, pensioenfondsen en grote steden hebben reeds het voorbeeld gegeven. Ook de Ugent. De stad Gent heeft dit nog maar voor een deel gedaan en moet dus nog veel meer doen in lijn met de beslissing tot klimaatneutraliteit.
Verder zet ik mijn schouders onder een event rond hormoonverstorende stoffen in plastic, help ik bij een verkiezingsdebat later dit jaar rond het thema wonen en kijk ik ernaar uit om deel te nemen aan de Plastic Attack. En de Groene Loper komt er ook aan.

Dat is best een gevulde agenda.

Ja, maar ik krijg er ook veel energie van. Ik heb daarom vorig jaar besloten om 80% te gaan werken. De beste beslissing ooit. Het geeft me een betere werk/privé balans. In de activiteiten werkgroep kan ik tafelspringer spelen, een perfect tegengewicht voor mijn dagelijkse job als klinisch farmacoloog. Ik had dit veel eerder moeten doen en kan het anderen aanraden. Ik kan meer tijd in maatschappelijk-relevante projecten steken waar ik zelf ook happy van word.

Zijn er nog bepaalde zaken die je zou willen aanpakken als vrijwilliger?

Wel, toen ik pas bij GMF begon vond ik dat het wat meer met andere organisaties mocht samenwerken. Maar intussen weet ik dat het GMF al heel veel samenwerkt. Ik sta er ook van versteld hoe het GMF-secretariaat alles rond krijgt. Alleen al het begeleiden van alle vrijwilligers -zowat elke week is er wel een nieuwe vrijwilliger!- is een enorme taak. GMF is ook een goed georganiseerde en efficiënte machine. Er zijn veel organisaties die inhoudelijk sterk bezig zijn, maar als het GMF erbij betrokken raakt komt er heel wat in beweging. Dus wie ben ik om advies te geven…

Schiet er nog tijd over voor een hobby?

Ik volg Italiaanse les, lees af en toe een boek of bekijk een Scandinavische reeks en vooral: hou enorm van muziek. Muziek die in de ziel kerft.

 

Zelf vrijwilliger worden? Laat het ons weten via info[at]gentsmilieufront.be. Wij nodigen iedereen uit voor een kennismakingsgesprek.

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X