• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Sanne Jans

Als eindredactrice zorgt Sanne Jans ervoor dat de artikelen van Frontaal foutloos naar de drukker kunnen. ‘Als ik mijn werk goed gedaan heb, ben ik onzichtbaar,’ zegt ze daarover. Hoog tijd dus om haar toch even in de schijnwerpers te plaatsen.

Hoe ben je op de redactie van Frontaal verzeild geraakt?

Ik had contact opgenomen met het GMF met de vraag: wat zoeken jullie? Toevallig had ik net de eindredacteur van Frontaal tegenover me, die me wist te melden dat ze eigenlijk wel naar een nalezer op zoek waren. Ik dacht: als dat een optie is, dan zeker!

 

Je komt ook professioneel aan de bak als eindredacteur

Inderdaad, ik lees manuscripten na bij uitgeverijen. Als germanist ben ik ooit naar Amsterdam verhuisd om een master redacteur/editor te volgen. Daar leer je bijvoorbeeld ook met auteurs omgaan en hen begeleiden bij het schrijfproces.

Als je beroepsmatig constant met je hoofd tussen de letters zit, wil je dan niet eens iets ander doen als vrijwilliger?

Nee, ik doe het gewoon heel graag! Lezen en nalezen zijn echt een passie. Ik ben de professionele mierenneuker. Maar ik kan nog met veel plezier slechte boeken lezen. Als redacteur erger ik me dan, maar als lezer denk ik: spannnend! De kromme taal neem ik er dan wel bij.

Kan taal de wereld redden?

Zeker! Taal op zich misschien niet, maar communicatie wel. En daarvoor heb je natuurlijk goeie taal nodig. Je moet altijd in dialoog blijven gaan.

Schrijf je zelf ook stukjes?

Ik heb geen nood aan schrijven voor Frontaal, schrijven kost me veel moeite. Redigeren daarentegen doe ik heel snel.

Nog tijd voor iets anders?

Ik naai mijn meeste kleren zelf sinds ik 19 ben. En ik probeer graag compleet nieuwe dingen uit. Binnenkort start ik met boogschieten en een lessenreeks sterrenkunde. De cursus meteorologie heb ik reeds achter de rug.

Respecteren de tekstleveranciers van Frontaal de deadlines?

Daar hoef ik me gelukkig niets van aan te trekken! Ik moet de auteurs niet achter de veren te zitten, daar zorgen Gwen en Adelheid voor.

Bestaan er ‘bekende’ eindredacteurs?

Er zijn niet echt namen waar naar opgekeken wordt, ik vergelijk ons werk soms met podiumtechniekers. Als je een goed theaterstuk gezien hebt, zal je vooral denken aan de goede acteurs of regie, maar niet aan de lichttechnicus.

 

Zelf vrijwilliger worden? Laat het ons weten via info[at]gentsmilieufront.be. Wij nodigen iedereen uit voor een kennismakingsgesprek.

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X