• Wij zijn GMF

    Zjef, vrijwilliger redactieraad Frontaal magazine

    Alle beetjes helpen, en samen bereiken we meer.

Siel De Ridder

Van vergrijzing is bij het vrijwilligerscorps van GMF geen sprake. Jonge enthousiastelingen zoals Siel De Ridder blijven de weg vinden naar onze organisatie.

Hoe ben je bij GMF terechtgekomen?
Vrienden en familie hebben mij GMF aangeraden. Ik was al een tijdje bezig met natuur en milieu en mijn broer was reeds lid. Ik heb mij toen ook aangesloten en heb een tijdje getwijfeld of ik de stap zou zetten om nog meer te doen. Om die twijfel weg te nemen heb ik achter de schermen meegewerkt aan de Plastic Attack. Dat is zo goed meegevallen dat ik overtuigd was om verder te doen en me te engageren bij de activiteitenwerkgroep. Meestal kan ik niet op de vergadering aanwezig zijn, maar ik neem het verslag grondig door om te zien waar ik kan helpen. Zo kon je me onlangs ontmoeten op de GMF-infostand op de plantenbeurs van Natuurpunt of bij de Big Jump. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om mensen aan te spreken en aan ledenwerving te doen. Daar is wat durf voor nodig en ik heb wat tijd nodig om op te warmen, maar als je op zo’n middag 12 nieuwe leden kan maken voel je je wel goed!

Welke recente activiteit gaf jou een boost?
De peukenrooftocht die we met GMF op poten hebben gezet. In 2 uur tijd hebben we 17.000 sigarettenpeuken verzameld en op verschillende plaatsen hebben we de tag ‘Gent is geen asbak’ op de stoep aangebracht. We kregen daar veel positieve reacties op. Zo hadden we de afspraak met het stadsbestuur dat we de tag na een maand zouden verwijderen, maar toen we daarmee begonnen vonden heel wat voorbijgangers dat spijtig. We hebben daarom aan Stad Gent de vraag gesteld of de markeringen op de stoep mogen blijven staan. Ik heb ook het netheidscharter bij Ivago ondertekend, dat houdt in dat ik in mijn buurt regelmatig zwerfvuil opruim. Ivago zorgt voor grijpers, handschoenen, borstels en vuilniszakken. Als ik ga opruimen, merk ik steeds dat er zoveel sigarettenpeuken zijn dat we die vaak moeten laten liggen omdat we anders geen tijd meer hebben om het andere zwerfvuil te verwijderen.

Nog tijd voor andere activiteiten?
Ik zet mee mijn schouders onder het project ‘Let’s save food’ te Ledeberg. We gaan langs bij winkeliers of bedrijven om het voedsel op te halen dat niet meer verkocht kan worden. Elke avond organiseren we een ophaalmoment in buurtcentrum ‘De Vaart’. Iedereen is welkom, arm of rijk! Voedselverspilling vind ik een heel belangrijk thema. Er kruipt zoveel energie in de productie van voedsel, het kan toch niet de bedoeling zijn om het dan gewoon weg te gooien? Misschien kan GMF rond dat thema ook nog iets organiseren.

Nog tips voor GMF?
Het blijft belangrijk om met originele ideeën de aandacht te trekken. Je kan een actie niet telkens op dezelfde manier aanpakken, als je twee keer met hetzelfde afkomt is het niet meer zo speciaal. Persoonlijk vind ik het vele plastic afval een thema waarrond we moeten blijven sensibiliseren. Ik heb het moeilijk met de consumptiemaatschappij die ons aanzet om alles nieuw te kopen. En dan ook nog eens gecombineerd met veel overbodig verpakkingsmateriaal, daar raak ik soms echt door gedegouteerd. Ik koop bijvoorbeeld ook liever mijn kledij tweedehands.

Heb je naast je vele vrijwilligerswerk nog tijd voor een ander tijdverdrijf?
Ik kan niet tegen nietsdoen, ik wil altijd bezig zijn. Ik probeer altijd om zoveel mogelijk te werken of me nuttig te maken. Ik maak heel makkelijk overuren. Ik neem eerlijk gezegd ook niet graag vakantie en kan me moeilijk ontspannen. Dan heb ik het gevoel tijd te verliezen.

Ik hoor dat je broer ook lid is van GMF, kunnen we van een familietrek spreken?
We hebben inderdaad van thuis uit het respect voor mens en omgeving meegekregen. Dat we zijn zoals we nu leven, hebben we heel erg aan mijn mama te danken. Dat heeft te maken met de manier van opvoeden en het leren omgaan met medemensen. Mijn papa was als buurtwerker in Muide-Meulestede ook zeer sociaal gedreven. Hij werd zelfs de ‘burgemeester van de Muide’ genoemd. Ik ben nu zelf ook van job veranderd om in een meer milieubewuste omgeving te kunnen werken. Binnenkort steek ik mijn handen uit de mouwen bij de Gentse bakker Copain, die werkt vooral met lokale en biologische producten!

 

Zelf vrijwilliger worden? Laat het ons weten via info[at]gentsmilieufront.be. Wij nodigen iedereen uit voor een kennismakingsgesprek.

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X