• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Gents MilieuFront voert actie voor herbruikbare bekers op Zesdaagse

17 november 2019 at 3:52pm

Ook dit jaar voerde Gents MilieuFront actie tijdens de Zesdaagse in Gent. De Gentse milieuvereniging klaagt de verspilling van grondstoffen aan waar het evenement nog steeds voor kiest en wil herbruikbare bekers op de volgende editie.

De Zesdaagse van Gent heeft wederom geen herbruikbare bekers ingevoerd, en daar wil Gents MilieuFront (GMF) iets aan doen. “De stap naar biologisch afbreekbare bekers is een gemiste kans om de ecologische impact van dit evenement echt te verkleinen. Er zijn geen excuses meer om niet te werken met herbruikbaar materiaal. Als het lukt om herbruikbare bekers in te voeren op een groots en ingewikkeld festival als de Gentse Feesten, dan moet het zeker lukken in het Kuipke, met amper een handvol bars”, zegt Pieter Nuytinck, actief als vrijwilliger bij GMF.

Biologisch afbreekbaar is niet afvalvrij
Golazo probeerde dit jaar het publiek te sensibiliseren omtrent de biologisch afbreekbare PLA-bekers door te werken met afvaleilanden waaronder aparte container voor de bekers. Het aantal inzamelpunten is echter te beperkt en de recycleerbare bekers zien er exact hetzelfde uit als plastic wegwerpbekers, waardoor ze alsnog op de grond gegooid worden. Verschillende gele bekercontainers bleken ook al snel ander afval te bevatten, waardoor er nadien manueel sorteerwerk zal nodig zijn. Bovendien is de Zesdaagse een volksfeest pur sang. Terwijl de fietsers rondjes trappelen, trakteren de supporters elkaar op rondjes bier. Benieuwd hoeveel bon vivants de weg gevonden hebben naar de juiste afvalbak vanuit een bomvol middenplein. 

Recycleerbare bekers milieuvriendelijk?
Golazo deelde mee dat ze de recycleerbare bekers apart zou inzamelen en in de regio zal laten verwerken tot nieuwe grondstof. Om PLA-bekers te kunnen omvormen tot nieuwe grondstof, moeten ze echter erg zuiver worden ingezameld. Dit is een haast onmogelijke opdracht bij een evenement als de Zesdaagse. GMF wil graag weten of Golazo zijn belofte heeft waargemaakt en streeft naar volledige transparantie omtrent het inzamelings- en verwerkingsproces van de bekers.
Volgens het vergelijkend onderzoek door OVAM zijn PLA-bekers bovendien nog steeds stukken minder milieuvriendelijk dan herbruikbare bekers. De CO2-voetafdruk van PLA is namelijk hoog door de agrarische productie van PLA, waardoor het maken van een recycleerbare beker ongeveer even belastend is als een herbruikbare beker.

De oplossing ligt klaar!
Golazo besloot om herbruikbare bekers niet toe te laten uit veiligheidsoverwegingen, deze zouden te zwaar zijn. De veiligheid van de renners is inderdaad het belangrijkste, maar ook nu zouden er torentjes van bekers op de piste kunnen belanden of de PET-flesjes waar aan verschillende togen frisdrank in wordt geserveerd. Er zijn bovendien tal van buitenlandse voorbeelden waar het wel lukt. Kijk maar naar het jarenlange gebruik van herbruikbare bekers tijdens de Zesdaagse van Berlijn.
Dranksponsor Brouwerij Haacht steunt alvast vernieuwende ideeën om de afvalberg te verkleinen. Zo biedt de brouwerij tal van alternatieven aan op wegwerpbekers: polycarbonaatbekers, eco-cups, glazen,… Ook Ecofest en IVAGO bieden in Gent verschillende oplossingen aan om de afbreekbare wegwerpbeker te vervangen. Waar wachten we nog op?

Bezoekers informeren
Gents MilieuFront informeerde bezoekers aan de ingang van het Kuipke over de huidige situatie en maakten ze warm voor het inlassen van herbruikbare bekers. Iedereen die wil, kreeg een sticker opgeplakt, getiteld “Wij willen herbruikbare bekers!”. Op die manier weet Golazo dat niet alleen GMF er zo over denkt maar ook menige bezoekers het graag anders zien.

Bestuursakkoord
Onze succesvolle Facebook-pagina ‘Wij willen herbruikbare bekers op de Zesdaagse van Gent’ werd ondertussen omgetoverd tot Wij willen herbruikbare bekers op alle evenementen in België’. GMF hoopt dat niet alleen de Zesdaagse gebruik maakt van herbruikbare bekers, het wil dat alle events in België volgen. Vanaf 2020 is het in Vlaanderen op alle evenementen verboden om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes of petflesjes. Indien een organisator er toch voor kiest wegwerpbekers aan te bieden, moet minstens 90% van de bekers gescheiden ingezameld worden voor recyclage (en 95% vanaf 2022). Bij OVAM weten ze echter uit jarenlange ervaring dat frontstage sorteerbakken niet helpen. GMF oppert dus dat organisatoren moeite doen om de ecologische impact van hun evenement echt te verkleinen en resoluut kiezen voor herbruikbare bekers.

IMG 20191117 124053345

IMG 20191117 141512538

IMG 20191117 140550137

IMG 20191117 130813187

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X