• Wij zijn GMF

    Judith, nalezer Frontaal

    Ik moet wel iets doen, want ik wil later tegen mijn dochter kunnen zeggen: ‘Ik heb écht mijn best gedaan om het voor jou iets aangenamer te maken.

Wij willen herbruikbare bekers op de Zesdaagse

13 november 2018 at 10:42am

 

  • Gents MilieuFront (GMF) voert op dinsdagavond 13 november (ludiek) actie tijdens openingsavond  Zesdaagse van Gent.

  • De organisatie klaagt de gigantische afvalberg aan die het event creëert, en wil geen plastic wegwerpbekers meer op de volgende editie.

  • GMF wil in nieuw bestuursakkoord een verbod op het gebruik van wegwerpbekers op alle evenementen in Gent.

De Zesdaagse van Gent heeft ook dit jaar geen herbruikbare bekers ingevoerd. En daar wil Gents MilieuFront (GMF) iets aan doen. “Er zijn geen excuses meer om wegwerpbekers te blijven gebruiken. Als het lukt om herbruikbare bekers in te voeren op een groots en ingewikkeld festival als de Gentse Feesten, dan moet het zeker lukken in het Kuipke, met amper een handvol bars,” zegt Vanessa Debruyne, actief bij GMF.

Feest met gigantische afvalberg
De Zesdaagse is een echt volksfeest. Terwijl de fietsers rondjes trappelen, trakteren de supporters elkaar op rondjes bier. Maar op het einde van de avond strompelt iedereen over een zee van plastic naar buiten. Er worden van 13 en 18 november maar liefst 42.000 fietsliefhebbers verwacht in het Kuipke. Samen zullen die tussen de 200.000 en 250.000 plastieken bekers toevoegen aan de afvalberg.

Socialmediacampagne
GMF hoopte daar een stokje voor te steken, eerst door de organisatie te vragen om voor een afvalarm event te gaan, tenslotte met online protest op Facebook. ‘Wij willen herbruikbare bekers op de 6daagse van Gent’ werd op een week tijd gesteund door meer dan 1000 supporters, artiesten, sponsors en renners. “We hadden gehoopt dat Golazo naar hun publiek zou luisteren. Ze hebben ons wel gehoord, maar actie hebben ze voorlopig niet genomen. We staan al sinds august in contact met Golazo. Hoewel herbruikbare bekers invoeren niet in een vingerknip is geregeld, had Golazo wel misschien tijd om dit maar herbruikbare bekers te werken”. 

Brouwerij Haacht is er klaar voor
De dranksponsor van de Zesdaagse is Primus Haacht. Primus Haacht heeft een systeem van herbruikbare bekers en is klaar om ook voor de Zesdaagse herbruikbare bekers te leveren. Dat blijkt uit het antwoord van Brouwerij Haacht op een vraag die Gents MilieuFront stelde. “Bij Brouwerij Primus Haacht staan we zeker achter de vernieuwende ideeën om de afvalberg te verkleinen. Zo bieden we tal van alternatieven aan op plastic bekers (glazen, polycarbonaatbeker, eco-cups,…).”

Veiligheid
Golazo besloot om herbruikbare bekers niet (ook niet de bekers die wij eerst wilden binnen brengen) toe te laten. “De organisatie schermt met het argument dat ze herbruikbare bekers niet kunnen invoeren uit veiligheidsoverwegingen” klinkt het bij GMF. “Er zijn tal van binnen- en buitenlandse voorbeelden waar het wel lukt. De organisatie vreest dat supporters de beker als projectiel gaan gebruiken. Maar we denken dat een schoen of tien gestapelde wegwerpbekers ook een projectiel kan zijn. Bovendien komen de herbruikbare bekers er onvermijdelijk aan. Ze zal dit euvel sowieso het hoofd moeten bieden.  

Herbruikbare bekers zijn zelfs verboden
Gents MilieuFront wou herbruikbare bekers uitdelen aan de ingang van het Kuipke en ook alle supporters oproepen om er eentje mee te brengen van thuis. Maar deze actie werd niet toegelaten door de politie. Daarom deelt het GMF nu stickers uit met de boodschap ‘Wij willen herbruikbare bekers’ en maken ze aan de ingang van het Kuipke een toren van herbruikbare bekers. 

Bestuursakkoord
GMF hoopt niet alleen dat de Zesdaagse een wegwerpvrij evenement wordt, het wil dat alle events in Gent volgen. “Het is aan het stadsbestuur om die verplichting op te leggen. Meer zelfs: als Stad Gent het echt meent met haar ambities rond duurzaamheid, dan verdient onze eis een plaatsje in het bestuursakkoord van het toekomstig Gents stadsbestuur: een verbod op het gebruik van wegwerpbekers op alle evenementen in Gent.”

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X