• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

De (eindeloze) piste naar herbruikbaar op de Zesdaagse

10 februari 2020 at 6:07pm

Zesdaagse-organisator Golazo beloofde in 2018 om de Zesdaagse van 2019 duurzamer te maken. Voor een stuk greenwashing, blijkt nu: er werden dit jaar geen plastic maar biologisch afbreekbare PLA-wegwerpbekers gebruikt. Een pseudo-duurzaam doekje voor het bloeden, terwijl het echt anders moet. Wij sommen op waarom.

Geen herculesarbeid
Herbruikbare bekers invoeren is lastig maar het lukt, zelfs in moeilijke omstandigheden als de Gentse Feesten (vele organisaties, pleinen en terrassen, openlucht). Dat is voor de Zesdaagse (1 organisatie, 1 afgesloten ruimte) veel eenvoudiger. Bovendien staat Golazo er niet alleen voor: naast GMF reiken ook gespecialiseerde organisaties als Ivago, OVAM en Ecofest een helpende hand om over te schakelen.

Andere zesdaagsen doen het wél
sticker actie 2019 LR
Golazo beweert dat, in tegenstelling tot andere sportevents, de risico’s bij baanwielrennen anders liggen: een harde beker kan op de piste belanden en een renner doen vallen. Waarom werken de zesdaagsen van Berlijn en Londen dan wel met herbruikbare bekers? En waarom worden er dan in sommige tribunes van het Kuipke frisdrank in (harde) petflesjes geserveerd? Kiezen voor herbruikbaar zou van de Gentse Zesdaagse geen voorloper maken, het zou eerder (eindelijk) aansluiting vinden bij het peloton.

PLA geen heilige graal
In de eventsector wordt PLA (polylactic acid of polymelkzuur) niet beschouwd als een ecologisch alternatief. Het draagt eerder een niet-duurzame stempel: als recyclage al lukt na een moeilijke ‘propere’ inzameling volgt een complexe verwerking. De cyclus van herbruikbare bekers verloopt in 5 stappen (1/ productie, 2/ gebruik, 3/ inzameling, 4/ wassen, 5/ hergebruik), die van PLA-bekers is dubbel zo lang (5/ shrinken, 6/ shredden, 7/ smelten, 8/ gieten, 9/ transporteren en 10/ hergebruik).

Oneerlijke communicatie
Golazo beweert in de pers dat ze erin slagen om 100% van de bekers te recupereren en dus wettelijk voldoen aan de eisen. Onjuist, want heel veel bekers belanden op de grond, buiten of in een verkeerde container. Verstrooide of vrolijk beschonken bezoekers die ander afval bij de bekers keilen maken de hele hoop niet-recycleerbaar. Bekers zijn pas geschikt voor recyclage wanneer ze gewassen en dus heel zuiver zijn. Dat maakt ook het bekertapijt op de grond schier onmogelijk om te recycleren.

Politieadvies geen dooddoener
Golazo schermt slechts met één argument om vast te houden aan wegwerp: het (niet-bindende) advies van de politie. Die verkiest wegwerp- boven (zwaardere) herbruikbare bekers in functie van de veiligheid. Toch heeft de organisatie zelf de sleutel in handen om dat advies te beïnvloeden, bv. door extra toezichters in te zetten, door de bekers waarde te geven (zoals statiegeld of bv. 10 bekers = 1 consumptie), door vaker om te roepen dat er niets op de piste mag belanden etcetera. Zulke ingrepen kunnen de politie ervan overtuigen om van een negatief naar een voorwaardelijk advies te switchen.

Hier lees je meer over de GMF-actrie tijdens de Zesdaagse van 2019.

zesdaagse

Dit artikel werd geschreven door Thijs Michiels voor Frontaal (editie winter 2019), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X