• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Buurtcentrum Nieuw Gent loopt vol voor tips en tricks rond afvalvrij leven

21 juni 2016 at 12:17pm

Bijna 100 Gentenaars zakten vrijdagavond af naar ‘Weg met de Berg’, een inter-actieve lezing rond je eigen afvalberg verminderen, georganiseerd door Femma Elegent en Gents MilieuFront. Een gevarieerd publiek, wel opvallend meer vrouwen dan mannen, voor de schone stadsmeisjes en Annelies Roose, journaliste van het Nieuwsblad.

Nele en Ortja, beter bekend als de schone stadsmeisjes, braken het ijs voor deze avond. In gesprek met het publiek namen ze de mensen mee door hun huis en het afval dat hierbij kwam kijken. De gouden regel hierbij luidt: “voorbereiding is alles”. We horen de spontane kopers onder jullie al gruwelen (;)).
Van keuken tot slaapkamer: overal produceren we afval. Denk je vandaag een afhaalkoffie te consumeren? Neem je herbruikbare tas of cup mee op zak. Belegd broodje? Een herbruikbare inpaksleeve erbij. Je gaat naar een concert?  Herbruikbare beker gaat er nog bij. Onmisbaar in hun handtas: een herbruikbaar rietje en een grote katoenen ‘serviette’, voor vanalles bruikbaar en uiteraard wasbaar. Ortja schuwt geen extremen en wil haar afval écht tot een minimum beperken. Bij haar dus ook een afbreekbare tandenborstel en andere eetgewoontes in functie van afvalbeperking. Maar vergeet niet: alle begin is klein. Gewoontes veranderen vergt tijd en creativiteit, maar eenmaal je er mee begonnen bent, there’s no way back!

Na de pauze deed Annelies haar relaas over de uitdaging die zij tijdens de vasten had opgenomen : ’40 dagen zonder afval’. Van de éne dag op de andere, zo weinig mogelijk afval (liefst geen), produceren, hoe doet een mens dat? Annelies hing haar verhaal op aan: ‘8 lessen die ik leerde uit 40 dagen zonder afval’. De lessen die ons enorm bijbleven waren: ‘no sweat, no glory’ en ‘niemand is tegen je’. Annelies windt er geen doekjes om: het was even in het haar krabben de eerste week. Waar kan ik zo afvalvrij mogelijk inkopen doen? Hoe gaan de mensen reageren? Gelukkig biedt Gent met winkels zoals Ohne en de iets nieuwere BEO-markt soelaas. Na een week kreeg Annelies het al in de vingers. Goed om weten is, dat Annelies nergens negatieve reacties heeft gekregen. Hoe raar het dus toch mag klinken, niemand is tegen je. Wat houdt je nog tegen om eraan te beginnen?

Tips en tricks op de blog van Nele en Ortja: www.schonestadsmeisje.com

Winkels waar veel over gesproken werd: Ohne (krijg je korting als GMFlid) – BEO-marktLush Tante Rosa (krijg je ook korting als GMFlid) – Kudzu – Bioplanet  

Deze avond werd georganiseerd door Gents MilieuFront i.s.m. Femma Elegent. 

Femma Elegent is een lokale afdeling uit de buurt Gent – Sint-Pieters van Femma, een eigentijdse en eigenzinnige vrouwenorganisatie met een duidelijke visie op mens en samenleving.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X