• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Vrijwilliger Karel ‘Er is nog genoeg positiviteit om dingen aan te pakken’

5 maart 2022 at 5:59pm

Vrijwilliger Karel Lauwers interviewde jarenlang andere vrijwilligers voor deze vaste rubriek. Maar wie interviewt de interviewer? Nu hij de pen heeft neergelegd, was het een uitgelezen kans om met hemzelf in gesprek te gaan.

Hoe kijk je terug op al die gesprekken?
Ik was echt verbaasd hoe divers en gedreven al die vrijwilligers zijn. Hoewel je soms moedeloos wordt van de toestand van het milieu, klimaat, afval… is er ook nog genoeg positiviteit om dingen aan te pakken. Ik zie vaak dingen waarvan ik denk: moeten we daar niets aan doen? Maar het zijn de trekkers die dan ook echt in actie schieten. Zelf ben ik eerder een dromer dan een doener, maar een organisatie als GMF geeft een kader waarbinnen je toch actie kan ondernemen. Eigenlijk kom ik al heel mijn leven geëngageerde mensen tegen. Mijn vader was schrijnwerker en werkte constant, ook in het weekend. Toch vond hij tijd om een lokale afdeling van het Masereelfonds op te richten. Of hij organiseerde in ons dorp een tentoonstelling over het apartheidsregime in Zuid-Afrika, voor velen een ver-van-hun-bedshow. Mijn broer organiseerde dan weer hardcore-concerten met een boodschap tegen fascisme of racisme, of voor vegetarisme. Zelf ben ik wat meer teruggetrokken, maar die geëngageerde omgeving heeft me wel mee gevormd.

Hoe zit het met jouw engagement?
Tijdens mijn studententijd deed ik wel eens mee aan het bezetten van de McDonalds of een Shell-tankstation tot de politie ons meenam, maar dat was vooral jeugdige onbezonnenheid. Het was misschien terecht, maar eigenlijk wist ik weinig over die problematiek. Nu wil ik precies weten hoe alles in elkaar zit. De wereld is ook hard veranderd en soms moet je je stem laten horen. Het afgelopen jaar was ik bijvoorbeeld verbijsterd dat de NMBS niet kon garanderen dat je op je bestemming geraakte. Burgemeesters die nauwelijks de trein nemen drongen plots aan op een aanmeldsysteem voor treinreizigers. Ik vind dat hallucinant, zelfs in tijden van corona. Ik heb toen onze minister van mobiliteit aangeschreven met het voorstel om een aanmeldsysteem voor auto’s te introduceren. Als je een tijdslot moet reserveren om op de snelweg te mogen, dan kan dat onze files oplossen. Natuurlijk klinkt dat absurd, maar ik wou gewoon aantonen dat plots niemand dat nog absurd vindt als het om de treinreiziger gaat.
Je hebt ook veel invloed op de wereld door je geld bewust uit te geven. Ik koop zelf bijvoorbeeld praktisch geen vlees meer. Als je dieren puur als een winstgevend product ziet, ga je op een bepaald moment alle leven op die manier zien, ook de mens.

Waarom werd je lid van GMF?
Ik stoor mij vaak aan afval, vooral wegwerpverpakkingen. Ergens klopt het niet voor mij dat schoolkinderen zwerfvuil gaan rapen als lesactiviteit. Dat is goed als bewustmaking, maar er zijn mensen die heel veel geld verdienen aan het produceren van dat afval en zich er verder niets van aantrekken. GMF pakt die problematiek aan met visie. Uiteindelijk ben ik lid geworden toen ik tijdelijk een woning deelde met een van de onvermoeibare oprichters (lacht). Maar eigenlijk is het vreemd dat ik niet eerder lid ben worden.

Wat zijn je plannen nu je stopt met de vrijwilligersrubriek?
Ik wil minder tijd spenderen aan de computer en vaker mijn handen uit de mouwen te steken. Onlangs ben ik gaan schilderen in het nieuwe kantoor van GMF. Rechtstreeks zal dat geen problematieken oplossen (lacht). Maar als ik ga schilderen hebben zij meer tijd om zich bezig te houden met beleid.

Heb je nog tips voor je opvolger?
Toen ik de vrijwilligersrubriek overnam had ik wilde plannen. Ik ging er een stripverhaal van maken met tekeningen of… Uiteindelijk is het een klassiek vraag-en-antwoord-stuk gebleven. De mening van een vrijwilliger hoeft voor mij ook niet de visie van GMF te reflecteren. Dat doet niets af van het verhaal van Frontaal, want de dossiers van GMF zijn sterk genoeg op zich en ik wil niet het gevoel hebben dat ik propaganda schrijf. Maar ik zou zeggen: maak er jouw eigen ding van!

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Zjef De  Loose voor Frontaal (editie lente 2022), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Manas Bharadwaj

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X