• Wij zijn GMF

    Marie, illustratrice Frontaal magazine

    Ik wou iets lokaal doen van vrijwilligerswerk voor het klimaat, dus GMF was ideaal.

Gents MilieuFront & Hey! Upkot planten samen toekomstboom

4 maart 2022 at 11:32am

Op dinsdag 8 maart hebben milieuvereniging Gents MilieuFront (GMF), projectontwikkelaar Upgrade Estate en een groep studenten samen een toekomstboom aangeplant op de terreinen van de Hey! Upkot-studentenvoorziening – gelegen in de Corneel Heymanslaan in de buurt van UZ Gent. Upgrade Estate, het bedrijf achter Upkot, stelt het terrein ter beschikking, GMF trakteert op de boom en de studenten genieten de komende (100!) jaar van een mooi uitzicht, verkoeling en alle andere voordelen die de boom hen nog zal bieden.

Officiële inhuldiging

De boom werd dinsdagnamiddag officieel ter aarde geplant door vrijwilligers van GMF, Nele Van Damme en Koenraad Belsack (co-CEO’s van Upgrade Estate) en studenten die op de Upkot-site wonen. Ook Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen was bij de aanplanting aanwezig. Gents dichter Daniel Billiet – die zelf ook GMF-vrijwilliger is – schreef een gedicht ter ere van de jonge winterlinde. Dat las hij bij de aanplant ook plechtig voor als officiële inhuldiging.

Wat is een toekomstboom?

Een toekomstboom is een alleenstaande boom die voldoende ruimte en garanties krijgt op een lang leven. Een toekomst van minstens 100 jaar onbezorgd groeien staat voorop. In de stad is dat geen evidentie: de gemiddelde stadsboom wordt normaal gezien nog geen 30 jaar oud. “De boom die we hier planten is er dus niet enkel voor de huidige generatie studenten, maar ook die van hun kinderen, kleinkinderen en diens nageslacht!”, legt Nele Van Damme van Upgrade Estate enthousiast uit. “Zo maken we niet alleen de omgeving aangenamer vandaag, maar garanderen we ook de aanwezigheid van groen voor de toekomstige studenten in Gent.”

“De winterlinde die we hier planten is er dus niet enkel voor de huidige generatie
studenten, maar ooit ook voor hun kinderen en kleinkinderen.”
Nele Van Damme, co-CEO Upgrade Estate

Voordelen van toekomstbomen

“Nieuwe, grote bomen aanplanten in een stedelijke context helpt ons het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering”, vertelt Dirk Waelput, vrijwilliger bij Gents MilieuFront (GMF). “Bomen zijn niet alleen mooi: ze leveren belangrijke ecosysteemdiensten aan buurtbewoners: in de zomer creëren ze schaduw en verkoeling, ze zorgen voor opvang van regenwater, een hogere biodiversiteit en meer kleur in de straat. De nieuwe boom komt dicht bij het openbaar domein te staan. Hij zal dus niet alleen de omgevingskwaliteit van Hey! Upkot verbeteren, maar ook beeldbepalend worden in de Corneel Heymanslaan.”

“Bomen zijn niet alleen mooi, ze leveren ook ecosysteemdiensten aan de buurt. In de zomer creëren ze schaduw en verkoeling, ze zorgen voor opvang van regenwater, een hogere biodiversiteit en meer kleur in de straat.”
Dirk Waelput, vrijwilliger Gents MilieuFront

Bomen op openbaar én privéterrein

GMF trakteerde op deze toekomstboom – een winterlinde – om een nieuwe campagne rond het planten van bomen op privéterrein af te trappen. “Eerder dit jaar plantte GMF al samen met Stad Gent een toekomstboom op openbaar terrein, de eerste van vele”, vertelt Waelput. “Daarmee duidde GMF al op kansen die er liggen voor bomen op openbaar terrein, maar er liggen nog véél meer kansen op privéterrein, zoals hier bij Upkot.”

Dat beaamt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen. “Er zijn heel wat bedrijven die over gronden beschikken waar er zeker plaats is om bomen aan te planten. Die terreinen zijn soms nu al mooi groen, maar door er bomen aan te planten kunnen ze hun impact op klimaat en biodiversiteit nog flink opkrikken”, zegt Moerman. “Ook een ‘verwildering’ of nonchalanter beheer van groenterrein is een boeiend alternatief: insecten gedijen uitstekend in hogere gewassen en bloemenweiden. Voka moedigt dan ook alle bedrijven aan om toekomstbomen aan te planten en zo veel mogelijk groen aan te leggen waar dat kan.”

“Voka moedigt alle bedrijven aan om toekomstbomen aan te planten en groen aan te leggen waar dat kan.”
Geert Moerman, Voka Oost-Vlaanderen

Nieuwe campagne GMF: bomen voor bedrijven

GMF trapt dit jaar een campagne van start om toekomstbomen aan te planten op privé- en bedrijventerreinen. “Gemiddeld bestaat een vierde van de stad uit stadstuintjes: dat is een enorme oppervlakte, en een grote opportuniteit om ook daar meer groen en bomen te realiseren”, zegt Waelput. “Maar daarnaast zijn er ook heel wat bedrijven met omvangrijke terreinen. GMF zal daarom in 2022 burgers en bedrijven aansporen om bomen te planten waar dat mogelijk is.”

“Zeer leuk dat we hier bij Upkot voor een mooie primeur kunnen zorgen als aftrap van onze campagne”, gaat Waelput verder. “Hopelijk volgen er nog veel meer hun voorbeeld om een toekomstboom op privé- of bedrijventerrein aan te planten. Daarom lanceren we deze oproep aan alle bedrijven in en rond Gent: wil jij graag een of meer toekomstbomen op jouw terreinen aanplanten, neem contact op met GMF: dan bespreken we samen hoe we dat kunnen aanpakken!” (zie form onder)

Duurzaam op kot

De nieuwe toekomstboom bij Hey! Upkot past in de duurzame strategie die Upkot al een aantal jaar tracht uit te zetten. Op de Upkot-campussen is duurzaam leven een rode draad: er wordt ruim voorzien in fietsenstallingen, groene terreinen, een ‘kotkip’ die groenafval verwerkt en andere klimaatacties. Ze zetten volop in op duurzaam en circulair bouwen. Sinds 2020 bouwt Upgrade Estate gasvrij en worden bestaande energie-installaties verduurzaamd. Daarnaast worden ook initiatieven opgezet zoals een moestuin, compostvat of ‘zero waste’ frigo’s, upcycling in het interieur en deelmobiliteit.

Een toekomstboom op jouw bedrijventerrein?

Is jouw interesse gewekt? Neem dan zeker contact op met GMF via het onderstaande formulier. Dan geven wij jou spoedig meer info en bekijken we samen wat we kunnen doen!

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X