• Wij zijn GMF

    Lieve, activiteitenwerkgroep en boekenclub

    Samen gaan we voor beter

GMF & Natuurpunt Gent compenseren bomen in Afsnee die in Gent-centrum verdwijnen

19 november 2022 at 2:02pm

Zaterdag 19 november hebben vrijwilligers van Gents MilieuFront (GMF) en Natuurpunt Gent samen zo’n 250 bomen en 150 struiken aangeplant op een perceel nabij de E40 in Afsnee. Dat deden ze in kader van compensatie voor gevelde bomen op de AC Portus-site (met o.a. De Belgacomtoren). GMF en Natuurpunt betreuren dat er in Gent-centrum kostbare, volwassen bomen worden gekapt, maar dwongen via bezwaren en onderhandelingen een mooie compensatie af.

Compensatie voor boomkap

Novemberse regen en wind hielden 50 vrijwilligers van Gents MilieuFront (GMF) en Natuurpunt Gent niet tegen om zaterdag honderden bomen en struiken aan te planten. Met deze actie realiseren beide milieuverenigingen een gemengd inheems bos op de terreinen op Afsneekouter. Die grond kocht Natuurpunt Gent in 2020 over van Universiteit Gent. De aanplant is een compensatie voor de bomen die sneuvelen voor de ontwikkeling op de site AC Portus, meer bepaald op de plek van het voormalige Belgacomgebouw aan de Keizer Karelstraat in Gent.

Gents MilieuFront en Natuurpunt Gent betreuren dat er bij het ontwerp van het project op de Portus-site amper rekening is gehouden met de aanwezige waardevolle en beeldbepalende bomen. GMF ging dan ook in beroep tegen de plannen.

Redden of verplanten geen optie

Door de goodwill van ontwikkelaar Gedevco en de beslissing om de compensatie uit te breiden en te bekostigen – en wel x15 – gingen beide verenigingen uiteindelijk akkoord met het rooien van de bomen en de aanleg van een groenzone. Wel op voorwaarde dat er wordt voldaan aan de condities vermeld in de vergunning: de projectontwikkelaar moet de verdwenen bomen compenseren door de aanplant van 19 nieuwe bomen met een plantmaat 20/25 op het parkperceel op de Portus-site zelf, in combinatie met de aanplant van 250 loofbomen in Afsnee. 

Omdat de bomen niet konden worden behouden was de oorspronkelijke eis van GMF om de platanen te verplanten naar groenzones en straten in de onmiddellijke omgeving van de Portussite. Maar die ‘verhuis’ bleek niet mogelijk: omdat ze vlakbij een muur staan hebben ze een ongelijke wortelgroei. In andere omstandigheden is het plan om bomen te verplanten helemaal zo gek niet: op de site van glasfabriek Meyvaert aan Dok-Noord dwong GMF afgelopen zomer de verplanting van 2 volwassen, beeldbepalende platanen af. Omdat dit niet kon voor de bomen op de site van AC Portus, kon er dus enkel nog worden gestreden voor een zo ruim mogelijke compensatie. 

Precedent voor toekomst

“Door een 1-op-1-compensatie op het ontwikkelingsterrein zelf en een x15-compensatie elders in Gent hebben we zo dankzij onze bezwaren veel meer compensatie binnengehaald dan waar Stad Gent zich oorspronkelijk bij neerlegde”, zegt GMF-vrijwilliger Dirk Waelput. “Dat is goed, maar eigenlijk is het aan de stad zelf om de schaarse bomen in het centrum te behouden en goed te beschermen, of indien echt nodig zo ruim mogelijk binnen de stad te laten compenseren.”

“We hopen dat we met onze strijd en dito resultaat de toon hebben gezet “, zegt Dirk Waelput. “Er mag niet meer lichtzinnig worden omgesprongen met de kap van kostbare bomen, en al zeker niet in de stad. Hopelijk kan Stad Gent dit in de toekomst consequent afdwingen bij toekomstige projecten en plannen. Of nog beter: architecten en ontwikkelaars gaan uit van het behoud van bomen en ander waardevol groen, en stemmen er hun ontwikkeling mee op af”, besluit Waelput.

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X