• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Krachtige kick-off Geveltuinbrigade, samen voor groener Gent!

30 januari 2018 at 8:51am

Gisterenavond 29 januari 2018 vond de langverwachte kick-off van de Geveltuinbrigade plaats, het project van Gents MilieuFront dat goedgekeurd is vanuit Burgerbudget Stad Gent
We waren te gast bij Woest, een warme plek in hartje Brugse Poort waar je welkom bent voor lekker eten, bijzondere drankjes en woeste inspiratie. 

Een 40-tal geïnteresseerden vanuit Gent luisterden geïnteresseerd naar Projectcoördinator Liesbet Boets die de verschillende stappen en timing van het project uit de doeken deed. Het nieuwe logo dat voorgesteld werd, vind je onderaan dit artikel. Op anderhalf jaar wil Geveltuinbrigade minstens 500 geveltuinen in Gent realiseren, gratis voor de bewoner. In principe kan elke Gentenaar een geveltuin aanvragen, maar Geveltuinbrigade geeft voorrang aan gevels uit de hitte eiland gebieden. Dat zijn dichtbevolkte wijken met weinig water en groen. We concentreren ons dus eerst op Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg en Sluizeken-Tolhuis-Ham

Geveltuinbrigade zal planten in 3 plantseizoenen: voorjaar 2018 (maart-juni), najaar 2018 (september-december), voorjaar 2019 (maart-juni). In het eerste plantseizoen gaan we voor een testaanpak waarbij we de uitbreekfase en de plantfase apart uitvoeren. Het materiaal van Geveltuinbrigade wordt mede mogelijk gemaakt dankzij sponsors Marc Van Wiemeersch en Hubo UZ Gent. Dat zorgt voor minder uitgaven (hoera!) en dat willen we zien resulteren in meer geveltuinen! 
Het plantgoed werd zorgvuldig geselecteerd met een team plantexperts en resulteerde in een mooie lijst van 17 klimplanten en 17 vaste plantenPiet Recour van Stad Gent lichtte gisterenavond op record time de mogelijkheden van een geveltuin toe. Geen plant is nog onbekend! De brochure van Stad Gent rond geveltuinen vind je hier.

Een doorsnee plantdag van de Geveltuinbrigade kan er als volgt uit zien: 1 van de 4 plantdagcoördinatoren (Lieven, Jana, Wim of Simon) neemt de eindverantwoordelijkheid van de plantdag. We stellen per dag een team samen van 2 à 3 vrijwilligers / vluchtelingen. We werken hiervoor samen met de Dienst werk van Stad Gent en Refu-Interim. De stoep van de bewoner moet natuurlijk breed genoeg zijn om aan de slag te kunnen gaan. Samen met een gevel en bereidwillige bewoners is de Geveltuinbrigade een feit! 

We klonken afsluitend op een goede afloop in de gezellige bar van Woest en smeedden verder plannen om van Geveltuinbrigade een groot succes te maken!
Een extra dankjewel aan Watt Factory voor het gebruik van hun mooie zaal. 

*Ben je geïnteresseerd om ook je handen uit de mouwen te steken met de Geveltuinbrigade? Stuur een e-mail naar [email protected] met jouw gegevens (naam, adres e-mail, telefoonnr), de dagen waarop je vrij bent om mee te helpen, je wijk en of je ook bereid bent om buiten je eigen wijk te werken. 

*Wil je je graag aanmelden voor een geveltuin? Dat kan via dit formulier.

Logo Baseline Geveltuinbrigade RGB

 

 

Met de steun van Burgerbudget Gent

Gent blauw

 

 

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X