• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Record geveltuintjes aanleggen gebroken door bewoners uit de Drongenstationstraat

28 september 2020 at 12:28pm

Dit weekend werd (groot) Gent terug een stukje groener, ondanks de bakken regen die dankzij storm Odette maar uit de hemel bleven vallen. Dit dankzij de gedeelde inspanning van buren, brigadiers van de Geveltuinbrigade en vrijwilligers van Gents MilieuFront. In de Henri Mortierstraat te Gentbrugge werden voetpaden onthard en beplant, en in de Drongenstationstraat te Drongen legde men in 1 weekend niet minder dan 25 geveltuintjes aan! Wie kon hielp mee gaten maken, anderen vervoerden compost of voorzagen de werkers van een kom warme soep. Bijna niet te geloven dat het allemaal begon met een handje bloemenzaadjes…

Boomspiegels en boomdromen
Het begon met Elly en haar zoontje Raoul die met hun overschot van wild bloemenzaad enthousiast de lege boomspiegels van nieuwe bomen in de buurt inzaaiden. Dit leidde op zijn beurt tot gesprekken met de ploeg van de groendienst en dromen over bomen in bakken in de straat. “Ik ben hiervoor deur aan deur gegaan om mijn buren te vragen of ze hier voor open stonden. Sommigen waren bang voor parkeerplaatsverlies, maar ik kreeg vooral veel enthousiasme”, zei Elly. Toen de betrokken landschapsarchitect de bomen in bakken toch niet zo snel ingepland zag, kwamen plots geveltuintjes ter sprake.

Persoonlijk contact
Elly vond dat nu de buren warm gemaakt waren voor extra groen, ze het hier niet bij kon laten. Dus samen met Raoul deed ze een tweede ronde, om te polsen of er mensen waren die interesse hadden in een geveltuintje. “Het persoonlijk contact in plaats van een flyertje door de bus, heeft er zeker voor gezorgd dat niet enkel de snel overtuigde mensen mee op de kar zijn gesprongen. En eenmaal we de ondersteuning van de Geveltuinbrigade hadden, stonden we extra sterk”. 

Lokale verankering én expertise 
De expertise van de Geveltuinbrigade na de aanleg van honderden geveltuintjes in Gent, gaf de bewoners van de Drongenstationstraat vertrouwen. De brigadiers hielpen met de plantkeuze, en konden antwoorden op vragen rond bijv. de mogelijke gevelschade etc. Mensen denken al te vaak aan klimop en gevelschade bij klimplanten, maar er zijn zoveel andere kleurrijke en onschadelijke opties. De mythes die leefden rond geveltuintjes werden gemakkelijk ontkracht. 

Gezellige voorbeeldstraat
En zo werden er in het meest regenachtige weekend van september, niet minder dan 25 geveltuintjes aangelegd. Sommigen buren hielpen de brigadiers mee planten, anderen maakten de gaten, vulden met compost, of voorzagen de werkers van een kom warme soep. Dankzij een kleine financiële bijdrage van de buren en de ondersteuning ter plekke op de dag zelf, is het record geveltuintjes op 1 weekend voor de Geveltuinbrigade gebroken. De ‘Samen aan zet’ subsidie van Stad Gent was een welgekomen duwtje in de rug voor dit project.
Het warme sociale contact onder de buren en het nieuwe groene voorbeeld dat de straat nu is, kregen ze er zomaar bij! 

#goebezig!

ACTIE/ Wil je je met jouw buren ook aan de slag om jullie straat met geveltuinen te vergroenen? Contacteer de Geveltuinbrigade en we zien wat mogelijk is! 

{gallery}Drongenstationstraat{/gallery}

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X