• Wij zijn GMF

    Guy, organisator en duizendpoot

    Via GMF de klimaat- en duurzaamheidsambities en -inspanningen van Gent continu proberen te verhogen en accelereren, YES!

Een ‘Gentse Brousse’ voor de Brugse Poort aan Residentie La Lys

16 november 2024 at 1:14am

Het weekend van 16 november werd in de dichtbebouwde Gentse wijk Brugse Poort geen boom maar een stadsbosje aangeplant. Niet zomaar een bos, maar een echte Gentse brousse: dat is een soort microbos dat op korte termijn heel snel groeit en de biodiversiteit een gigantische boost geeft. Het is niet de eerste Gentse brousse die Gents MilieuFront (GMF) samen met Urban Forests en Sugi realiseert, wel het eerste op privédomein.

Vrijdag plantten leerlingen van de nabijgelegen school Hippo’s Hof al zo’n 300 bomen aan. De dag erop stopten de bewoners van Residentie Lys samen met vrijwilligers van GMF de resterende 300 bomen in de grond. Samen goed voor zo’n 200 m² aan microbos in een eerder groenarme wijk: honderden bewoners in de woontorens langs het Spinmolenplein en de Johannes Schrantstraat zullen binnen enkele jaren uitkijken over een weelderig microbos.

Primeur: privégrond

Het bosje is het resultaat van een intense samenwerking van enerzijds de bewoners van Residentie Lys – een woontoren gelegen langs Spinmolenplein – en anderzijds GMF (uitwerking en realisatie), Urban Forests (aanleg) en Sugi (funding). Het is niet het eerste microbos dat GMF en partners op Gentse bodem aanplanten – eerder waren er al de bosjes bij Don Bosco Zwijnaarde en in het Lousbergspark -, maar toch is het een primeur: dit bosje kwam er op privéterrein.

Traject

Vrijwilligers van de GMF-bomenwerkgroep brachten de voorbije jaren geschikte locaties voor een microbos in kaart. Het gazon aan de voet van woontoren Residentie Lys langs het Spinmolenplein werd als een uitstekende locatie aangestipt. Vorig jaar trokken vrijwilligers Alex en Christophe hun stoute schoenen aan: ze gingen langs bij de syndicus en de raad van mede-eigendom (RVM) met het voorstel om het terrein langs de woontoren te vergroenen. Het voorstel: een deel van de gazon kon worden omgetoverd tot een microbos. GMF en partners regelen én financieren alles – een aanbod dat moeilijk te refuseren valt.

Met de goedkeuring van de syndicus en de RVM op zak mochten Alex en Christophe vervolgens de plannen uit de doeken doen op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de residentie. Tot hun aangename verrassing waren alle aanwezigen unaniem pro de vergroening van de site. Vervolgens werd alles in gereedheid gebracht om de volgende winter te kunnen aanplanten – en zo geschiedde.

“Alle aanwezigen op de Algemene Vergadering waren voorstander van het GMF-voorstel om de gronden rond de woontoren te vergroenen, en zo leven te brengen in het verder steriele gazon”

– Alex, GMF-vrijwilliger

Aanrijding in Moscou

De GMF-vrijwilligers zijn ondertussen al een nieuw traject gestart om dit kunstje te herhalen langs een bekende woontoren in Ledeberg, namelijk die van de Gentse cultfilm ‘Aanrijding in Moscou’. Ook daar werd het GMF-voorstel ondertussen positief onthaald door syndicus, RVM én de Algemene Vergadering. Als alles naar plan verloopt staan daar een of meer Gentse brousses gepland voor de winter 2025-2026.

‘Het zou mooi zijn dat de realisatie van dit microbosje veel andere Gentenaars inspireert om hetzelfde te doen: een bosje rond hun woonblok, rond een bedrijventerrein’, vertelt Alex. ‘Dat kan al vanaf een goede 200 m². Wie droomt van een Gentse brousse, mag altijd contact met opnemen met GMF.’

Sociaal en verbinden

Net als bij de vorige Gentse brousses wordt er altijd een educatief en/of sociaal luik gebreid aan het aanplantmoment. Voor vrijdag werden de leerlingen van het nabijgelegen schooltje Hippo’s Hof uitgenodigd om mee te komen boompjes planten. Zaterdagvoormiddag planten de bewoners zelf, geholpen door vrijwilligers van GMF. Het werd een gezellig event met koffie en thee, de buren van de nabijgelegen Carrefour Market Gent Groene Vallei trakteerden alle boomplanters op lekkere koffiekoeken.

Gentse brousses

Milieubeweging Gents MilieuFront (GMF) is al jaren op zoek naar geschikte locaties in Gent om lokale microbossen ofte Gentse brousses aan te planten. Gentse brousses, dat zijn microstadsbosjes van inheemse bomen en struiken die erg dicht op elkaar staan – mét lokale, Gentse accenten. Net als tiny forests zijn ze zo’n 250 m² groot (vergelijkbaar met een tennisveld), maar worden er honderden bomen tegelijk aangeplant. Vervolgens wordt het bosje zo goed als ongemoeid gelaten, en kan de natuur haar gang gaan met concurrentie en natuurlijke selectie.

“Gentse brousses zijn microbosjes die dicht op elkaar worden geplant (zoals tiny forests), maar dan met lokale soorten die goed gedijen in Gent: wilde appel, wintereik, zomereik, haagbeuk, esdoorn, mispel en vlier, en nog veel meer”, legt Alex van GMF uit. “Dergelijke microbosjes vormen al na enkele jaren een ecosysteem bestaande uit verschillende groeilagen, planten en schimmels, die op hun beurt vlinders, vogels, insecten en kleine zoogdieren aantrekken: een rijkdom aan biodiversiteit.”

“Gentse brousses, dat zijn microbosjes van inheemse bomen en struiken die erg dicht op elkaar staan, mét lokale, Gentse accenten”

– Alex, GMF-vrijwilliger

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X