• Wij zijn GMF

    Lieven, vrijwilliger beleid

    Gent mee veranderen door te denken én te doen!

Zwijnaarde alweer wat groener: bomen en struiken in 21 voortuinen

16 december 2023 at 2:00pm

Zaterdag 16 december hebben de bewoners van Zwijnaarde het straatbeeld alweer wat mooier en duurzamer gemaakt. In een twintigtal voortuinen in 17 verschillende straten werden bomen en struiken aangeplant, die op lange termijn de straten zullen vergroenen, verfraaien, afkoelen en aangenamer maken. De actie maakt deel uit van het wijkbudget van de Stad Gent en werd mee uitgevoerd door Gents MilieuFront (GMF).

Zwijnaardse straten… ze zijn niet uit het nieuws te bannen de laatste tijd! Maar ‘t hoeft zeker niet altijd kommer en kwel te zijn – cfr. voor- en tegenstanders van wijkmobiliteitsplannen. Voor sommige zaken bestaan er enkel supporters, zoals: de opwaardering van Zwijnaardse straten!

Zwijnaarde alweer wat groener
Zaterdag 16 december hebben de bewoners van 9052 vele straten mooier gemaakt door ze te vergroenen. Van Hekers over de Hutsepotstraat tot Rijvisschepark: in heel Zwijnaarde waren afgelopen weekend bewoners en vrijwilligers in de weer om bomen en struiken aan te planten. De actie vloeit voort uit het project ‘200 groene Acties voor Zwijnaarde’, dat er kwam dankzij het wijkbudget van Stad Gent. Eerder zorgde dit project onder andere al voor de aanleg van 30 geveltuinen in Zwijnaardse straten.

Groene voortuin voor een prikje
Alle deelnemers betaalden 50 euro om deel te nemen aan de actie om bomen en struiken in hun voortuin te planten. Wat kregen ze daarvoor in de plaats: een bodemonderzoek, advies aan huis voor de ideale struik en boom op die locaties, aanplant door boom-professionals aangevuld met een team van vrijwilligers van Gents MilieuFront en degelijk, duurzaam (plant)materiaal. Een prikje dus, want normaal gezien lopen de kosten van al die diensten op tot 350 euro.

“Wij hebben het voorbije jaar op verschillende manieren Zwijnaarde vergroend: eerst met geveltuinen, nu met bomen en struiken!”

– Tineke Cartreul, 200 Groene Acties voor Zwijnaarde

Apero in de Chalaise
Uit de wijkbudgetronde voor Zwijnaarde werden 6 projecten geboren, die de voorbije jaren allemaal werden uitgevoerd. Ook zaterdag vond daarom een ‘slotmoment’ plaats in de Chalaise, een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners en zelf ook een wijkbudgetproject. In de aanwezigheid van schepen Astrid De Bruycker (Ontmoeten en Verbinden) werd er geklonken op de goede afloop van alle wijkbudgetprojecten in 9052.

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X