• Wij zijn GMF

    Wieske, helpt bij Frontaalverzending

    Ik vrijwillig met plezier voor GMF, lieve mensen en voor Gent.

Vrijwilliger: Annelies ‘Wij zijn doeners, geen klagers’

13 december 2021 at 6:17pm

GMF prijst zich gelukkig met de vele sympathisanten die de handen uit de mouwen steken. Voor vrijwilliger Annelies Broeckx werkt het in beide richtingen: “ik heb het gevoel dat GMF mij helpt om persoonlijke ideeën te realiseren.”

Hoe ben je bij GMF terechtgekomen?
Gewoon door te googelen. Na mijn studies was ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Op de Dag van de Mobiliteit ben ik op de GMF-stand afgestapt en direct lid en vrijwilliger geworden. Sinds 2018 help ik bij de activiteitenwerkgroep. Dat zorgt voor afwisseling met mijn job, waar ik vooral met studie en onderzoek bezig ben. Als geograaf heb vooral interesse in de relatie tussen mens en milieu. Ik was met geografische informatiesystemen en toepassingen aan de slag bij een bedrijf, maar besefte dat dit niets voor mij was. Na het schrijven van een doctoraatsvoorstel kon ik starten bij de Universiteit Antwerpen om aan een doctoraat te werken in de context van klimaatadaptatie. Aan de universiteit richt ik me op onderzoek, bij GMF krijg ik de middelen om mijn passie in de praktijk te brengen.

Wat onderzoek je precies?
Ik ben vooral bezig met bovenstroomse landschapsdepressies die vroeger een natuurlijke waterreserve vormden, zoals drooggelegde moerassen. Ons landschap is ingericht om water versneld af te voeren in plaats van te laten infiltreren in de bodem, waardoor de grondwaterreserves zakken. Dit veroorzaakt problemen in tijden van droogte. Er zijn heel wat waterrijke gebieden verdwenen. Bovendien leven we met te veel op een kleine oppervlakte, vandaar de lage waterbeschikbaarheid in België. We moeten water terug ruimte geven in de context van het veranderende klimaat. Algemeen verwachten we in België meer regenbuien in de winter en drogere periodes in de zomer. Ik onderzoek het infiltratiepotentieel van bovenstroomse landschapsdepressies. Zo kunnen we droge periodes in de zomer trachten te overbruggen. We moeten de hydrologische functies van het landschap herstellen. Dat moet leiden tot grondwateraanvulling, betere waterkwaliteit, meer biodiversiteit en minder overstromingen. Dat zijn voordelen van natuurgebaseerde maatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van stuwtjes in grachten of het verbeteren van de bodemkwaliteit. Wij onderzoeken het potentieel van deze maatregelen.

distelAPPArath

Dat doet me denken aan de onthardingsacties van GMF
Ja, ik heb dan ook geholpen bij de ontharding in de Henri Mortierstraat. Hier gaat het specifiek over een stedelijke situatie, in tegenstelling tot mijn onderzoeksproject. Ontharden heeft zeker effect als je het op verschillende plaatsen doet. Maar ik zie het ook als een symbolische actie om bewustwording te creëren. Groene ruimte zorgt voor een aangename omgeving en brengt mensen samen. Ook het wij(k)waterproject is fantastisch! Zelf heb ik enkele lezingen en debatten voor GMF op poten helpen zetten. We hebben al enkele experten een podium gegeven, denk maar aan Dirk Verschuren over de klimaatverandering of Leo Van Broeck over biodiversiteit in de stad. Wat ik goed vind aan GMF is dat het concreet is, niet vaag. Wij zijn doeners, geen klagers. We komen niet enkel op straat om ons ongenoegen te uiten, maar ideeën worden daadwerkelijk opgepikt.

Help je nog bij andere organisaties?
Ik heb huiswerkbegeleiding gedaan bij vzw Uilenspel. Daar help je kinderen in maatschappelijk kwetsbare gezinnen met onder andere lezen en rekenen. Je hulp maakt echt wel een verschil en het geeft veel voldoening, maar het bleek niet langer te combineren met mijn werk. Bij GMF kan je je naar eigen interesse en beschikbaarheid engageren. Eén keer per week of één keer per jaar, het kan allemaal. Ik ben ooit begonnen met het mee helpen organiseren van atletiekwedstrijden op kleine schaal, ik heb ook geholpen aan de special olympics, ik was in Nepal voor een project met straatkinderen en in Zagreb hielp ik mee in een instelling voor jongeren met een meervoudige mentale en fysieke beperking. Ik heb altijd al willen bijdragen aan een betere maatschappij. Ook met mijn onderzoek wil ik een steentje bijdragen. Het is bovendien plezant om met andere mensen samen te werken en je horizon te verbreden.

Waarom zou iemand vrijwilliger worden bij GMF?
Je drukt je stempel op een aangename, leefbare omgeving. Je komt in in contact met boeiende mensen, inspirerende projecten en dat allemaal naar eigen interesse! Er is voor elk wat wils: ludieke acties, een kwis, beleidsstudies? Alles kan! De organisatie biedt mij een platform om mensen bewust te maken. We zijn geen hippies met geitenwollensokken en tonen dat je niet in een grot moet wonen om geëngageerd en bewust te leven. GMF is ook een belangrijk deel van mijn band met Gent, ik zou het echt missen als het niet bestaat!

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Karel Lauwers voor Frontaal (editie herfst 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Manas Bharadwaj, Pixabay istelAPPArath (overstroming)

 

Print

Zonder leden geen GMF!

Word lid vanaf €10 per jaar en ontvang 4x per jaar ons magazine Frontaal

Lid Worden X