• Wij zijn GMF

    Sabine, doener

    zot doen en af en toe actievoeren voor 't milieu

Vrijwilliger: Dennis ‘Ik ben bewust kinderloos’

2 september 2021 at 6:29pm

“Ik ben de meest atypische vrijwilliger van GMF”. Dennis Licht valt meteen met de deur in huis als we praten over zijn engagement bij GMF. Los van de vraag of er zoiets bestaat als een typische vrijwilliger, zijn we meteen benieuwd wat hij daarmee bedoelt.

Dennis Licht: Ik denk dat ik de minst groene vrijwilliger bij GMF ben. Ik eet vlees en ik kijk niet waar producten vandaan komen. Ik heb bewust geen kinderen, dat is de meest groene daad die je kan stellen. Als ik zie hoeveel kinderen er gekweekt worden bij GMF, dat is allesbehalve groen. Je mag dan nog naar biomarkten gaan en tofoe eten, het moment dat je een kind op de wereld zet, worden al je inspanningen tenietgedaan. Ik ben geen demograaf, maar op de gemiddelde groene bijeenkomst zie je de ene kinderkoets na de andere langskomen. Dat is schattig, maar je kan net zo goed met het vliegtuig op reis gaan naar Benidorm. Ik ben zelf heel erg pro-groen, maar geloof vooral in geboortebeperking. De aarde kreunt onder de overbevolking. De natuur streeft naar evenwicht. Als wij niet aan beperking doen, zal de natuur zelf ingrijpen.

Moet je daarvoor geen kinderwens opzij schuiven?
Ik heb totaal geen kinderwens, maar ik werk wel heel graag met kinderen samen. De voorbije zomers was ik actief bij Mekkerland, een vzw die een kinderboerderij met geredde boerderijdieren opstartte. Daar komen stadskinderen in contact met de dieren. Ik ontvang graag mensen, ik hou ervan bezoekers en kinderen op hun gemak te stellen. 

Hoe ben je als vrijwilliger gestart?
Ik ben begonnen in 2011. Het is superleuk om vrijwilliger te zijn! Ik vind het belangrijk dat iemand ‘authentiek’ met iets inzit, en GMF is heel authentiek en gemeend in zijn werking. In het begin hielp ik als eindredacteur voor Frontaal. Ik ben altijd bezig met taal, ik weet hoe je een tekst kan opleuken. Ik was superstreng als redacteur; ik haat kromme taal en schrijffouten. Ik ben opgegroeid met zicht op een boekenkast. Met het redactiewerk ben ik gestopt omdat ik het niet meer kon combineren met mijn werk als verpleegkundige in een rusthuis.

Mijn grootste sterkte was leden werven. Ik kan goed kletsen en durf op mensen afstappen en in hun persoonlijke ruimte komen. Momenteel zit ik niet in een of andere werkgroep. Ik fotografeer voor GMF op evenementen en tijdens acties. Fotografie is een persoonlijke interesse. Ik kom graag op evenementen en ben schaamteloos, ik durf wel eens een lens in iemands gezicht duwen. Ik zie mezelf eerder als een live-action fotograaf. Een goede foto is heel belangrijk om een activiteit uit te dragen naar een publiek. GMF is geëvolueerd van een organisatie met goede bedoelingen naar een vzw die zijn verhaal verkocht krijgt. Er is een duidelijke professionalisering vergeleken met 10 jaar geleden. GMF slaagt erin op het beleid te wegen zonder er deel van uit te maken.

Zie je nog knelpunten in Gent?
De stad verschuilt zich achter andere overheden voor tekortkomingen in het beleid. Stad Gent is trots op een groendak op een klein bushokje van De Lijn, terwijl het een positief advies geeft voor het rooien van een bos voor een opleidingscentrum van De Lijn. Dat stuk braakliggend bos is intussen een waardevol stukje natuur voor de buurtbewoners in de Muide. De Lijn heeft dat stuk grond zelf jaren verwaarloosd en ze zijn er al die jaren blijkbaar ook in geslaagd om chauffeurs op te leiden. Ook het kappen van bomen naast de Bourgoyen om plaats te maken voor appartementsblokken voelt nogal wrang als er tegelijkertijd elke week euforisch bericht wordt over een aantal trottoirtegels die ‘onthard’ worden.

Hoe kom je tot rust na je vrijwilligers- en ander werk?
Door het inzaaien van braakliggende terreinen met insectvriendelijke bloemen en door ASMR! 

Pardon?
ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Je moet vooral voor jezelf durven erkennen wat je zelf leuk vindt. Het komt er bij mij eigenlijk op neer dat ik tot rust komt door andere mensen iets te zien doen. Dat komt vooral neer op ambachten kijken. Ik ben zelf niet handig, maar het is enorm ontspannend om online naar iemand te kijken die een schoen ontwerpt. Echt om kippenvel van te krijgen! Het is genieten om mensen op een authentieke manier met een ambacht in de weer te zien. En daarmee zijn we weer aangekomen bij GMF, dat zich op een authentieke manier inzet.

Heb je zin om ook vrijwilliger te worden? Laat het ons weten!  [email protected]

Dit artikel werd geschreven door Karel Lauwers voor Frontaal (editie zomer 2021), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto: Jeffrey Thijs

Fotogalerij

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X