• Wij zijn GMF

    Amélie, bestuurslid (HR) en all-round vrijwilliger

    GMF empowert iedereen die van Gent een gezondere stad wil maken.

Hoeveel plaats is er nodig om de Aarde van zonne-energie te voorzien? (Minder dan je denkt)

21 april 2015 at 7:30am

Het wereldwijde elektriciteitsverbruik bedroeg in 2009 een slordige 20.279.640 Gigawatt/uur. De zon produceert meer energie dan dat in minder dan een uur. De moeilijkheid is natuurlijk om al die uitgestraalde energie op te vangen met zonnepanelen en om te zetten in bruikbare elektriciteit. Hoeveel ruimte moeten we volzetten met zonnepanelen om aan de wereldwijde vraag te voldoen? Minder dan je zou denken!

zonnepanelen

De drie rode hokjes op bovenstaande afbeelding geven weer hoeveel oppervlakte aan zonnepanelen nodig is voor Duitsland (D), de EU en de hele planeet (Welt). Dat zijn natuurlijk nog steeds honderden kilometers, een ongeziene hoeveelheid en een waanzinnig dure operatie. Maar wat is de prijs die we op termijn moeten betalen voor onze verslaving aan fossiele brandstoffen? Die valt zelfs niet te berekenen. En willen we een compleet ontwrichte planeet nalaten aan onze (klein)kinderen? We moeten zo snel als mogelijk grote stukken woestijn nuttig gebruiken en volzetten met zonnepanelen.

Wetenschappers zijn er ondertussen ook ingeslaagd om zonne-energie om te zetten in vloeibare brandstof. Ze kunnen nu zonlicht gebruiken bij het splitsen van water (H2O) in waterstof (H) en zuurstof (O). Daarna wordt de waterstof samen met koolstofdioxide (CO2) omgezet in de vloeibare brandstof isopropanol (C3H8O), een industriële alcohol. Daardoor wordt het gebruik van zonne-panelen nog interessanter, want de wereldwijde energieinfrastructuur is op vloeibare brandstoffen afgestemd.

Bron: I Fucking Love Science/HLN.be Foto: Nadine May
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X