• Wij zijn GMF

    An, bestuurslid, redactieraad & activiteitenwerkgroep

    Met ludieke en/of inhoudelijke acties maken we van Gent letterlijk en figuurlijk de schoonste stad ter wereld!

Muts Op je Huis – Nieuw project MilieuAdviesWinkel!

21 juni 2018 at 2:47pm

MUTS LOGO 2 BasisbestandNiet minder dan 44% van de Gentse daken is niet of nauwelijks geïsoleerd. De MilieuAdviesWinkel wil dat aantal fors terugdringen en stak hiervoor een oud project in een volledig nieuw kleedje: Muts op je huis. Met dit project willen we zoveel mogelijk Gentenaars activeren om hun (hellend) dak te isoleren. Na de zomer geeft de MilieuAdviesWinkel workshops dakisolatie. Stad Gent ondersteunt het project met een Subsidie Duurzame Wijken.

Levensgrote en mobiele maquette
MilieuAdviesWinkel laat een levensgrote maquette bouwen van een hellend dak. Deze zal zowel de opbouw van een spanten- als een gordingendak tonen, wat de meest voorkomende constructiewijzen zijn. Ook de aansluiting met een zijwand en de (zolder)vloer worden gesimuleerd. De maquette wordt tevens speciaal ontwikkeld om ze met een bakfiets te kunnen transporteren. Die ervaring hebben we al met Gents MilieuFront, waarvoor we een op maat gemaakte infostand in en rond een bakfiets hebben laten ontwerpen. De bakfiets laat ons meteen toe de workshops op diverse plekken te laten plaatsvinden: zowel bij particulieren thuis, bij handelaars, op publieke locaties als op beurzen.

Samenwerking met Gentse handelaars
We maken een overzicht van alle Gentse winkels waar je zowel dakisolatie, dampremmend materiaal als luchtdichtheidsmateriaal kan kopen, de drie hoofdingrediënten van een correct geïsoleerd dak. Deze handelaars komen op een handige Google Maps kaart en in de projectfolder. Met diezelfde handelaars spreken we af in welke vorm er op hun locatie workshops dakisolatie kunnen worden georganiseerd. Dat kan bijvoorbeeld verschillende malen op Dag van de Klant of op een specifieke opendeurdag of op een vaste weekdag.

Workshop dakisolatie – handen uit de mouwen!
Na een uitgebreide communicatiecampagne start MilieuAdviesWinkel dan in het najaar van 2018 met de workshops dakisolatie. Een expert van de MilieuAdviesWinkel geeft daarbij enerzijds een theoretische uitleg, en anderzijds wordt op de levensgrote maquette getoond hoe je bouwfysisich en technisch correct zelf je dak kan isoleren. Deelnemers steken zelf de handen uit de mouwen en zijn in staat het dak vakkundig af te werken.

Brochure voor doe-het-zelvers
Met de opgedane kennis en ervaring zijn deelnemers in staat zelf hun ongeïsoleerde dak te isoleren. Iedereen krijgt een folder mee met alle aandachtspunten. De folder is opgemaakt als een handleiding voor doe-het-zelvers. Wie zich alsnog onzeker voelt of tijdens de uitvoering van zijn eigen isolatiewerken extra hulp kan gebruiken verwijzen we graag door naar de renovatiebegeleiding van de Energiecentrale. Daar kan je ook hulp krijgen bij het aanvragen van de isolatiepremies.

Preregistratie
Aan alle Gentenaars met een niet of slecht geïsoleerd hellend dak: houd de communicatie van Gents MilieuFront, MilieuAdviesWinkel en Gent Klimaatstad in de gaten. Binnenkort spreken we jou veelvuldig aan om deel te nemen aan één van onze workshops. Nu reeds interesse? Geef gerust jouw coördinaten door via [email protected]. Dan contacteren we jou als eerste wanneer de workshops doorgaan.

182 Ton minder CO2!
MilieuAdviesWinkel mikt op minstens 300 deelnemers aan de workshops. Als die allemaal hun dak isoleren betekent dat een reductie van 182 ton CO2. Op die manier dragen we weer een steentje bij aan een klimaatneutrale stad.

met de steun van Gent Klimaatstad 
18 LOGO GENT CORPORATE CYAAN 300DPI

 

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X