• Wij zijn GMF

    Titus, vrijwillig graficus bij Frontaal magazine

    Tijd om te leren over de wereld waarin we leven, vooral mijn Gentje.

Muts op je huis – Workshop kom naar je toe

8 maart 2019 at 10:01am

Op zaterdag 22 september 2018, de Vlaamse isolatiedag, vond de eerste workshop Muts op je Huis plaats. In een decor van bouwmaterialen gaf de expert van MilieuAdviesWinkel een presentatie over het correct isoleren van een hellend dak. Een levensgrote maquette maakte het allemaal nog concreter en de handige brochure zet alles nog eens duidelijk op een rij. De Energiecentrale van de stad Gent staat klaar als hulplijn voor bijkomend advies en begeleiding.

Bijna helft Gentse daken nauwelijks of niet geïsoleerd.

Minstens 300 extra Gentse daken isoleren en ruim 180 ton CO2 reduceren? Dat is exact de doelstelling van dit project. Met Muts op je Huis wil Gents MilieuFront zoveel mogelijk Gentenaars activeren om hun (hellend) dak te isoleren. MilieuAdviesWinkel, het servicepunt duurzaam wonen en bouwen van GMF, geeft daartoe workshops dakisolatie, genaamd Muts op je Huis.

Dat we in Gent – net als in de rest van Vlaanderen trouwens – een tandje moeten bijsteken is een understatement. Uit een screening van 1200 representatieve Gentse woningen blijkt niet minder dan 44% van de Gentse daken niet of nauwelijks geïsoleerd. Zowat 30% van het warmteverlies gaat daarbij verloren door het dak. Je dak isoleren is dus de eerste en belangrijkste stap voor meer comfort, minder energieverlies en minder CO2-uitstoot. Vandaar ook ons project en onze oproep: het is nu echt wel het moment om aan de slag te gaan. Ga naar onze website, schrijf je in voor de workshop en isoleer ook jouw hellend dak.

20180922 111608

Een fietsend dak door Gent

GMF ging langs bij schrijnwerker De van hut. Zaakvoerder Bram Deryckere ontwierp een maquette op maat voor het project. Een levensgroot stuk hellend dak die in minder dan een kwartier in of uit elkaar te halen is en past op de trailers van Cargo Vélo, nog zo’n creatieve, duurzame Gentse onderneming. Die brengen immers het dak van de ene locatie naar de andere, op zuivere spierkracht. Het dak werd reeds gespot ter hoogte van het stadhuis, over het Woodrow Wilsonplein en langs de vele fietspaden en -straten in Gent.

De workshop komt naar je toe!

Gents MilieuFront maakt een overzicht van alle Gentse winkels waar je zowel dakisolatie, dampremmend materiaal als luchtdichtheidsmateriaal kan kopen, de drie hoofdingrediënten van een correct geïsoleerd dak. Deze handelaars komen op een handige Google Maps kaart en in de projectfolder. Met diezelfde handelaars spreken we af in welke vorm er op hun locatie workshops dakisolatie kunnen worden georganiseerd. Dat kan bijvoorbeeld verschillende malen op Dag van de Klant of op een specifieke opendeurdag of op een vaste weekdag. Naast de samenwerking met handelaars zijn er ook contacten met lokale initiatieven en netwerken. Vanaf 2019 vinden de workshops ook plaats buiten de handelszaken. Houd de website en onze social media in de gaten!

Alle informatie netjes in een mooie projectfolder

Een handige, opvouwbare folder toont nog eens alle aandachtspunten en stappen die nodig zijn om tot een correct en duurzaam geïsoleerd hellend dak te komen. Wachtleidingen plaatsen voor zonnepanelen? Een OSB-plaat als dampscherm? Welke U-waarde dient mijn isolatie te halen? Het staat er allemaal in uitgelegd! En dankzij de mooie en heldere illustraties en lay-out, door Tom Augustijns, kan werkelijk iedereen er mee aan de slag!

Energiecentrale Gent: eerste hulp bij renovatie

Wie twijfelt over de beste aanpak kan steeds terecht bij de Energiecentrale. Zij biedt immers gratis renovatieadvies én -begeleiding aan voor alle energiezuinige ingrepen. Experten bieden daarbij volgende diensten aan:

– Advies aan huis

– Opstellen van offertevragen naar aannemers

– Advies bij keuze van de offerte

– Werfbezoek en controle na uitvoering

– Hulp bij aanvragen energiepremies en energielening

Positieve feedback na eerste workshops

De eerste reacties zijn alvast positief! Mensen geven aan dat zo’n workshop echt interessant, nuttig en nodig is. Uit de feedback die we ontvingen na de eerste 4 workshops gaf 80% aan dat de presentatie net voldoende lang was, de overige 20% vond de presentatie zelfs nog wat te kort. Er is duidelijk nood aan een basisvorming rond dakisolatie bij particulieren. En niet onbelangrijk: alle deelnemers tot nog toe zijn van plan hun dak te isoleren, 60% is van plan die werken zelf uit te voeren.

Project loopt nog verder door

De workshops lopen nog door tot aan de zomer van 2019. Volg de website voor de eerstvolgende data en locaties en schrijf je vandaag nog in.

 

Info en inschrijvingen: www.gentsmilieufront.be/mutsopjehuis

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X