• Wij zijn GMF

    Bart, bestuurslid en divestment-actie

    Samen werken aan een gezonde stad voor onze kinderen

Meer dan 100 Gentenaars waren even advocaat

10 september 2023 at 8:00pm

Zondag 10 september 2023, Gent, 32 graden.

Op deze broeierige namiddag kwamen meer dan 100 Gentenaars bijeen onder de Stadshal om te pleiten voor een sterker klimaatbeleid. Ze deden dat onder de slogan ‘iedereen advocaat voor het klimaat´, en waren verkleed als advocaat, in zwarte kledij en met een zelfgemaakte witte advocatenbef. Met de actie, die op verschillende plaatsen in Belgiĕ plaats vond, betuigden de burgeradvocaten hun steun aan de Klimaatzaak. De beroepsprocedure in deze zaak gaat namelijk 14 september van start.

‘Ook hier in Gent sloegen enkele Gentenaars de handen in elkaar en organiseerden een actie onder de Stadshal in Gent, gesteund door vele organisaties zoals Gents MilieuFront (GMF), Grootouders voor het Klimaat, Extinction Rebellion Gent, Natuurpunt Gent, Gezinsbond Gent, AdMoSfeer, Greenpeace Gent, Hart boven Hard Gent …’, weet Pieter Nuytinck, één van de organisatoren en vrijwilliger bij GMF.

Onder de Stadshal verduidelijkte Nic Balthazar waarom het nodig was om daar te staan voor de Klimaatzaak: ‘De zaak kwam in eerste aanleg voor in maart 2021. Een paar maanden later volgde het vonnis: de vier Belgische overheden werden veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten door nalatig klimaatbeleid. De rechter legde hen helaas geen concrete reductiedoelstellingen op en ondanks de veroordeling kwam er geen koerswijziging bij onze overheden.’

‘Daarom tekende Klimaatzaak beroep aan. Het Brusselse Hof van Beroep besliste om de Klimaatzaak met voorrang te behandelen, de pleitzittingen vinden plaats van 14 september tot 6 oktober dit jaar. Bijna 70.000 Belgen steunen Klimaatzaak als mede-eiser of medestander, waaronder vele Gentenaars’, zegt Nic Balthazar.

Na het pleidooi van Nic Balthazar zong iedereen nog eens samen Sing for the Climate. Op de opzwepende beats van de sambaband van Extinction Rebellion Gent namen alle Gentse klimaatadvocaten hun plaats in voor de groepsfoto. De actie werd afgesloten met applaus als steun voor het beroep dat de Klimaatzaak aanspande.

Ook op 14 maart 2021 kwamen honderden Gentenaars al onder de stadshal in advocatenkleren samen, als steun bij de start van de pleitzittingen in de Klimaatzaak. Nic Batlhazar maakte daar toen een clip van.

Foto’s door Dennis Licht/Lichtinval.

Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X