• Wij zijn GMF

    Pieter, voorzitter en duizendpoot

    Via GMF kan ik in Gent een lokaal antwoord geven aan een wereldwijde uitdaging.

Ontmoet… Makhno ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid is voor mij the way to go’

28 juli 2023 at 6:51pm

In deze rubriek laten we iemand aan het woord die zich rechtstreeks of onrechtstreeks inzet voor een duurzamer Gent. Deze keer aan de beurt: een jonge activist met de schuilnaam Makhno.

Vanuit mijn interesse in fotografie trok ik jaren geleden naar Ende Gelände, een Duitse coalitiebeweging die massa-acties organiseert tegen (bruin-)koolmijnen. Los van het doel was het vooral de gedecentraliseerde, grassroots organisatiestijl die me inspireerde. Terug in Gent zocht ik naar een gelijkaardige manier om aan activisme te doen, waarbij ik op Extinction Rebellion stootte. Daarnaast nam ik ook deel aan de actiegroepen Ineos will fall, SterreBos Blijft, Bernadette Blijft, de Pandemisten en zo vergeet ik er nog wel een paar.

Die burgerlijke ongehoorzaamheid is voor mij the way to go. Je eigent je de autonomie toe om een tegenreactie te vormen tegen politieke beslissingen en houdt politici zo aansprakelijk. Bovendien speel je ook in op de burgerzin van anderen en activeert hen om mee te doen.

In de toekomst wil ik meer bosbezettingen doen omdat ik die lokale verankering zo belangrijk vind. Je gaat de verbinding aan met lokale inwoners die normaliter niet politiek of activistisch ingesteld zijn, maar wel lokaal willen opkomen voor hun belangen.’

In Gent speelden enkele medestudenten en ik met het idee om een militant vervolg te geven aan de jongerenstrijd voor het klimaat. Het resultaat is End Fossil Gent geïnspireerd door de wereldwijde beweging. Net als op 2 mei 2023 houden we actiedagen waarbij we gebouwen van de UGent bezetten uit protest tegen de linken die ze – nog steeds – hebben met de fossiele industrie. Ons onderwijs leidt toekomstige werknemers op en heeft dus nood aan klimaateducatie en een duurzaamheidsvak in alle richtingen. UGent moet z’n eigen slogan volgen; Durf Denken!

Dit artikel werd geschreven door Binte Claes voor Frontaal (editie zomer 2023), het magazine van Gents MilieuFront. Wil je ook 4x per jaar inspirerende en kritische Frontaal-artikels lezen op papier of digitaal? Word nu lid van GMF en geniet van Frontaal en tal van andere fijne voordelen!

Foto’s: GMF
Print

Zonder Gentenaars geen GMF!

Samen maken we van Gent een stad van de toekomst. Word lid voor €5 per jaar en krijg er ons tijdschrift Frontaal bovenop.

Lid Worden X